1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. De 10 mooiste liedjes over de lente!

De 10 mooiste liedjes over de lente!

De 10 mooiste liedjes over de lente!
0

Hoera, de lente is in zicht! Alle reden om weer lekker de natuur in te gaan, in de tuin te werken of gewoon te genieten van het zonnetje op je gezicht op een gezellig terrasje. En bij die lentesfeer hoort natuurlijk lekkere lentemuziek! Wij zetten de mooiste lenteliedjes voor je op een rij, van nummer 10 naar nummer 1:


#10 Het is altijd lente – Peter de Koning

Lente rijmt op tandartsassistente. En op patiënte. Met dit gegeven ging Peter de Koning aan de slag en scoorde met de vrucht van zijn werk in 1995 zijn eerste en tevens laatste hit. Een gezellig en vrolijk liedje dat in je hoofd blijft zitten. Prima melodietje om te fluiten tijdens een fietstochtje door de ontluikende natuur!


#9 Morning Has Broken – Cat Stevens

“Morning Has Broken” ademt de sfeer van de jaren zeventig maar toch stamt het origineel al uit 1931 en de melodie is nóg ouder. Cat Stevens (die zich later bekeerde tot de Islam en nu door het leven gaat als Yusuf Islam) scoorde er in 1972 een wereldhit mee. Zoetsappig? Ja! Maar waarom niet?


 #8 Turks Fruit thema – Toots Thielemans

Een zorgeloze Rutger Hauer op de fiets met Monique van de Ven op de bagagedrager, pas getrouwd en slingerend door de Amsterdamse binnenstad, wie kent dat beeld niet? Het is een iconische scene uit de filmklassieker Turks Fruit van Paul Verhoeven en naar het boek van Jan Wolkers. Maar het is de muziek van Rogier van Otterloo, prachtig gefloten door Jean ‘Toots’ Thielemans die de scene echt perfect maakt!


 7# Spring is Here – Frank Sinatra


Niet altijd vormt de lente aanleiding voor een vrolijk lied. In “Spring is Here” van het duo Rodgers en Hart gaat het om liefdesverdriet. Oorspronkelijk voor de musical “I Married An Angel” (1938) maar onsterfelijk vanwege deze vertolking van Frank Sinatra, die met dit album “Only The Lonely” (1958) bewees veel meer te zijn dan een geroutineerde crooner. Prachtig!


6# Peach Blossom – Eels

“Open the window man and smell the Peach Blossom, the Tiger Lily, the Marigold!” Dit nummer van de alternatieve rockband Eels van het album “Wonderful, Glorious” uit 2013 mag dan geen wereldhit geweest zijn, de tekst en de vette gitaren geven je wel dat lekkere lentegevoel!


#5 April in Paris – Ella Fitzgerald

Terrasje onder de lindebomen, croissantje, café au lait. Het kan allemaal weer in de lente! In deze jazzstandard van Vernon Duke (echte naam: Vladimir Dukelski) wordt Parijs in april bezongen als liefdesstad bij uitstek. Talloze jazzgrootheden hebben dit nummer op de plaat gezet, maar niemand zo lekker als de koningin van de Jazz Ella Fitzgerald!


#4 Blackbird – Paul McCartney

Op de titelloze witte dubbelelpee of ‘White Album’ van The Beatles staat “Blackbird” vermeld als een Lennon-McCartney compositie, maar in werkelijkheid is het nummer natuurlijk geschreven door Paul McCartney alleen. Sinds de jaren zeventig is deze even briljante als eenvoudige ballade over een merel (met politieke ondertoon) een absolute publieksfavoriet bij de concerten van de ex-Beatle.


#3 Cherry Blossom Girl – Air

“Cherry Blossom Girl” stamt uit 2004 en is een fijn rustig lentedeuntje van het Franse electropopduo Air. Het is afkomstig van het album Talkie Walkie en was destijds een bescheiden hit in ons land. Gewoon een lekker muziekje, zo met die fluit.


2# The Time of the Season – The Zombies

Het baslijntje, het orgeltje… al bij de herkenbare openings maten van “The Times of the Season” weet je het meteen: dit nummer is stamt uit de late zestiger jaren. Hoewel de band  The Zombies kort na het uitbrengen van de single met knallende ruzie uit elkaar viel, sloot de tekst van het nummer perfect aan bij de tijdgeest van zomer van ’68, The Summer of Love.


#1 Here comes the Sun – The Beatles

Geen lijstje compleet zonder The Beatles. “Here comes the Sun” van het album Abbey Road uit 1968 en geschreven door ‘de stille Beatle’ George Harrison is een prachtige ode aan het begin van de lente. Harrisons vriend Eric Clapton vertelde over het ontstaan van het nummer:  “Het was zo’n prachtige lenteochtend, ik geloof ergens in April. We zaten in de tuin met onze gitaren en George begon de openingsregels van Here Comes the Sun te zingen. Ik zat erbij en zag hoe het nummer tot leven kwam.”

Bol AlgemeenBol Algemeen