1. Home
  2. Moestuin
  3. De moestuin na ijsheiligen

De moestuin na ijsheiligen

De moestuin na ijsheiligen
0

Na 15 mei zijn de ijsheiligen weer voorbij: naar verwachting geen nachtvorst meer. Vanaf nu kun je dus alle plantjes in de moestuin zetten en zaaien. We geven je een paar tips voor een optimaal resultaat.

Zaaien in de volle grond na ijsheiligen

Na ijsheiligen hoef je je niet meer in te houden wat betreft zaaien in de volle grond. Vorstgevoelige planten als augurk, courgette en sperziebonen kunnen geplant en gezaaid worden. Dit geldt ook voor veel mediterrane kruiden als basilicum, rozemarijn en tijm. Zaai (of zet) ze wel op een beschutte, warme en zonnige plek, dan gedijen ze het beste. Blijf overigens wel alert op de weersvoorspellingen, want het kan natuurlijk nog steeds guur worden. Zo kwam het kwik in de nacht van 15-16 mei 2016 in Eindhoven uit op ruim -5 ℃ en zelfs op 7 juni 2015 vroor het na heerlijk warm weer ’s nachts -2.2℃. Zorg er dus voor dat je materiaal klaar hebt liggen om heel jong gewas af te dekken of te beschutten.

Kiemplantjes moestuin

Niet alles in één keer zaaien

Als je alles in één keer zaait is alles ook in één keer klaar om geoogst te worden. Dat is meestal niet handig tenzij je de groenten en het fruit wil inmaken of invriezen. Elke 1-2 weken kleinere hoeveelheden zaaien maakt dus dat je de oogst kan spreiden en langer van je moestuin kunt genieten.

Bescherm je moestuin tegen ongenode gasten

Een volle moestuin is natuurlijk een prachtig á la carte restaurant voor vogels, slakken en ander (on)gedierte. Neem daarom tijdig je maatregelen. Je kunt veel doen om plagen te voorkomen of te bestrijden. Lees het artikel over plagen en beestjes hoe je dit kunt doen.

Schoffelen moestuin

Vergeet niet je moestuin regelmatig te schoffelen

Tot ver na de langste dag eind juni groeit alles nu als een raket, zeker ook het onkruid! Het is dus heel belangrijk om je moestuinbedden voorbereid en schoon te hebben. Heb je dat nog niet gedaan? Lodewijk laat in deze video zien hoe hij de grond voorbereidt. Hou alles goed bij en schoffel regelmatig. Schoffelen doe je overigens met mooi droog weer: de afgeschoffelde plantjes laat je gewoon verdrogen.

Denk alvast na over het verwerken van je oogst

Als je je oogst wilt verwerken en bijvoorbeeld gaan wecken of inmaken, dan kun je nu alvast op zoek gaan naar leuke flessen en potten zodat je met de oogst in juli, augustus en september alles klaar hebt staan. Bewaar glazen potjes en ga lekker rommelmarkten afstruinen voor leuke flessen en potten!
Potjes

Tot slot nog wat tips

Heb je rabarber in de tuin? Deze is nu op zijn top, dus vergeet niet te oogsten. Het beste is om de stelen niet af te snijden maar om ze in lengterichting omhoog te trekken. De steel komt vanzelf los en je hoeft geen mes te gebruiken waarmee je de plant verwondt.

Tenslotte: vergeet ook niet om volop te eten uit je tuin! De tijd van overvloed komt er aan en je kan het allerbeste uitzoeken om te eten. Heerlijk!

Handige links

247 Green 247Green struint het web voor je af, op zoek naar de leukste, opvallendste en meest inspirerende nieuwtjes, weetjes, filmpjes en plaatjes over groene onderwerpen!