1. Home
  2. planten
  3. Een verticale tuin maken

Een verticale tuin maken

Een verticale tuin maken
0

Hou je van planten en bloemen, maar heb je weinig ruimte of alleen maar een balkon? Geen probleem! Want met verticaal tuinieren kun je slim en snel tuinieren op de vierkante centimeter. Bij verticaal tuinieren gaat het niet om het grondoppervlak, maar om de hoogte. Dus of je nu een terras op postzegelformaat hebt, of een klein balkonnetje, niets houdt je tegen om verticaal te gaan tuinieren. Verticaal tuinieren is dé trend van dit moment!

De nieuwste trend in tuinieren

Het principe van verticaal tuinieren is inmiddels een echte trend geworden. Er worden momenteel in Eindhoven en Utrecht nieuwe flatgebouwen gebouwd waar de balkons als zijn voorzien van volwassen bomen! Maar ook in bestaande wijken wordenveel tegels gewipt en wordt er flink getuinierd. Daarbij worden ook de gevels en wanden niet onbenut gelaten. Meer en meer mensen gebruiken hun muren, schuttingen en gevels om planten op of aan te laten groeien. Je kunt zelf iets maken dat handig is bij het verticaal tuinieren, maar inmiddels zijn er ook heel veel kant-en-klaarpakketten te koop. Zo geef je in een handomdraai je tuin een verticale insteek.

Mogelijkheden volop.

In principe kun je alle kanten op als je je verticale tuin gaat ontwerpen en maken. Je kunt het eenvoudig houden door een aantal bloembakken aan de schutting op te hangen. Maar er zijn ook mensen die grote pallets aan hun muur ophangen waarin zij de planten en bloemen plaatsen. Soms zelfs voorzien van complete irrigatiesystemen.

Locatie, locatie, locatie

Voordat je begint met je nieuwe tuin is het slim om goed na te denken waar precies je die verticale tuin wilt plaatsen. En hoeveel planten je er voor wilt gebruiken en hoe het gesteld is met de zon en de schaduw op die plek. Je zult begrijpen dat een plant die veel zon nodig heeft niet tot zijn recht komt aan een schutting die in de schaduw staat. Zorg er ook voor dat je goed bij je planten kunt komen om ze water te geven. En denk ook zeker aan het gewicht en de draagbaarheid van je muur of schutting. Het zou toch jammer zijn als na verloop van tijd de complete verticale tuin naar beneden komt zetten. Je hebt dan wel eventjes weer een horizontale tuin, maar het ziet er ook vast heel rommelig uit

Vetplantjes en cactussen hebben weinig water nodig (Foto door Mark Neal via Pexels)

De juiste planten

Los van de zon en de schaduw zijn er nog meer factoren om rekening mee te houden bij het planten kopen voor je verticale tuin. Want niet elke plant is geschikt voor een verticale tuin. Dat heeft vooral te maken met de flexibiliteit van de plant. De bladeren en stelen moeten namelijk voldoende lenig zijn en zich mee kunnen vormen met de verticale tuin. Vetplanten zijn vaak hele fijne planten voor een verticale tuin. Ze slaan zelf water op en hebben er daardoor minder van nodig. Handig als jouw muur of schutting geen bewateringssysteem heeft.

Kortom: als je met deze zaken rekening houdt, creëer je met gemak een verticale tuin of een verticaal balkon.

 

Kopafbeelding Vane Monte via Pixabay

Bol AlgemeenBol Algemeen