1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Kamerplanten op kantoor zorgen voor minder ziekteverzuim

Kamerplanten op kantoor zorgen voor minder ziekteverzuim

Kamerplanten op kantoor zorgen voor minder ziekteverzuim
0

Mensen die werken in een ruimte met planten melden zich 20 procent minder vaak ziek. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Wageningen Universiteit en het wetenschappelijke bedrijf Fytagoras, dat gespecialiseerd is in plantenonderzoek en een aantal instellingen en bedrijven.

Planten leveren geld op

Voor het geld hoeft je werkgever het niet te laten, want de kosten voor de aanschaf en het onderhoud van planten kunnen over het algemeen al binnen één jaar worden terugverdiend. Dat komt vooral door het lagere ziekteverzuim en het beter functioneren van de medewerkers. Daarna levert de investering in planten juist geld op. Planten zijn bovendien een goedkoop alternatief om luchtvochtigheid in werkruimten te verhogen of ruimten te verkoelen in de zomer. Dat scheelt ook weer in kosten van airconditioning en klimaatbeheersing.

Zes positieve effecten

Uit het onderzoek kwamen zes positieve effecten naar voren die te maken hebben met aanwezigheid van kamerplanten in de werkruimte.

1. Luchtvochtigheid: de relatieve luchtvochtigheid in ruimten met planten is gemiddeld zo’n 5% hoger dan in ruimten zonder planten. In de winter is zelfs tot 17% verbetering gemeten.

2. Thermisch comfort: medewerkers ervaren de temperatuur in een kantoorruimte met planten minder snel als te warm of te koud.

3. Aantrekkelijker: mensen beoordelen hun werkplek na beplanting als aantrekkelijker om te zien (een stijging van 26%).

4. Gemoedstoestand: de gemoedstoestand van medewerkers is na de beplanting positiever dan daarvoor. Ook wordt door medewerkers van één bedrijf buiten werktijd minder gepiekerd over het werk.

5. Tevredenheid over functioneren: medewerkers zijn na de beplanting meer tevreden over hun eigen functioneren dan ze daarvoor zijn. Dit geldt ook voor hun verwachting over hoe tevreden de werkgever over dit functioneren is.

6. Minder ziekteverzuim: mensen die werken in een ruimte met planten melden zich 20% minder vaak ziek. Dit komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar.

Verder onderzoek

Er komt nog een vervolgonderzoek om de businesscase van de terugverdientijd verder uit te werken. Onderzoeker Tia Hermans: “We weten dat ondernemers en werkgevers pas overstappen op grootschalige toepassing van planten in bedrijven, als ze er een businesscase in zien die overtuigt. Die businesscase gaan we nu verder uitwerken op meerdere locaties. Op deze manier willen we het voor werkgevers, maar ook facilitaire diensten en personeelszaken, aantrekkelijker maken om te investeren in een groen binnenklimaat op de werkvloer.”

bron: Wageningen Universiteit

Bol AlgemeenBol Algemeen