1. Home
  2. Tuin
  3. Snoeien
  4. Help, mijn boom bloedt dood!

Help, mijn boom bloedt dood!

Help, mijn boom bloedt dood!
0

Elk voorjaar is het weer weer reden tot stress bij tuinliefhebbers: bomen en struiken die heftig “bloeden” na het snoeien en/of afbreken van een tak. Hoe komt het, wat is het, wat kan je er tegen doen en hoe voorkomt je het?

ABC bomen

Hoveniers gebruiken de term “ABC” bomen voor makkelijk bloedende bomen. ABC staat voor Acer (Esdoorn) Betula (Berk) en Carpinus (Haagbeuk) maar er zijn meer soorten die makkelijk bloeden:

  • Druiven (Vitis)
  • Walnoten (Juglans regia)
  • Boerenjasmijn (Philadelphus)

Wat is er aan de hand?

In de late winter en in het vroege voorjaar wordt de worteldruk in de plant enorm opgevoerd. Deze worteldruk zorgt er voor dat het sap met alle voedingsstoffen naar de takken wordt getransporteerd. Als er dan een tak wordt afgeknipt of afbreekt stroomt het sap vól uit de wond. De reden dat de ene soort wél en de andere niét bloedt is te vinden in de celstructuur van het hout.

Kan het kwaad?

Het goede nieuws is dat er nog nooit een boom of struik is doodgebloed. In tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen kan een plant niet leeglopen. De plant kan wel (ernstig) verzwakken. Daarnaast zijn de suikers en mineralen in het sap een prima voedingsbodem voor schimmels en bacteriën die zich kunnen vermeerderen op de wond en zo de plant kunnen binnendringen. Alle reden dus om bloeden te voorkomen.

Hoe los je het op?

De oplossingen die voorhanden zijn maken het probleem eigenlijk alleen maar erger:

  • Branden: het dichtbranden van de wond kan het bloeden stoppen, maar de kans dat het cambium wordt beschadigd is levensgroot. Het cambium moet er voor zorgen dat de plant de wond kan overdekken, dus dit werkt averechts
  • Afdekken of insmeren: je leest de gekste dingen. Ductape, verf, speciale middeltjes die te koop zijn: ze werken allemaal averechts doordat je óók de bacteriën en schimmels opsluit en ze zo de kans geeft de boom te infecteren. Beter niet doen dus.
  • Insmeren met as: Dit schijnt te werken, maar ook hier: je sluit alle ziektemakers op

Het beste is dus gewoon niets doen. Het bloeden zal vanzelf stoppen en de plant zal zich herstellen. Let wel op dat je hem bij droogte wat extra water geeft.

Wanneer moet je dan wél snoeien?

Je kan de hierboven genoemde soorten op twee momenten snoeien:

  • Als ze vol in blad staan in de zomer is de verdamping maximaal en zal bloeden nauwelijks optreden
  • Bij neergaande sapstroom in de herfst, op het moment dat de bladeren afsterven is de worteldruk minimaal en kan je ook veilig snoeien.

Conclusie

Let op wanneer je bepaalde soorten snoeit. Bloeden stoppen leidt vaak tot ernstiger problemen dan dat het een oplossing biedt.

Tenslotte

Je kan het bloeden van bomen ook in je voordeel gebruiken! Hoe lees je in dit artikel over het verzamelen van berkenwater wat heilzaam en gezond is!