1. Home
  2. Moestuin
  3. Moestuin klaar maken voor de winter

Moestuin klaar maken voor de winter

0

In deze video laat Lodewijk zien hoe hij de moestuinbedden klaar maakt voor de winter.

Oogsten

Wanneer de herfst invalt loopt het moestuinseizoen ten einde. Dat betekent dat sommige gewassen geoogst en opgeruimd kunnen worden voordat  nachtvorst invalt. Courgetteplanten bijvoorbeeld kunnen lang blijven doorgroeien en -bloeien, maar zodra het ’s nachts gaat vriezen worden de planten snel tot een glibberige smurrie (ze behoren dan ook tot de zg. ‘nachtschade-gewassen’. En dat is lastiger om op te ruimen. Haal daarom de laatste vruchten van de planten als het nog kan en steek de planten uit met een vork. Niet alles kan op de composthoop (zie het filmpje), maar courgetteplanten wel.

Grond losmaken en onkruid verwijderen

Wanneer de moestuinplanten verwijderd zijn kun je de grond luchtig maken met een vork. Op die manier kun je makkelijk met de hand onkruidjes, plantwortels, graspolletjes etc. verwijderen. Vroeger was het gebruikelijk om ook 1 of twee spades diep te spitten, maar tegenwoordig weten we dat je dan het bodemleven verstoort. En dat is niet de bedoeling. Let goed op hardnekkige wortels van woekerende onkruidjes, zoals die van kweekgras of zevenblad. Deze zijn ijzersterk en groeien in de winter ondergronds door. Verstoor het bodemleven niet, maar zorg wel dat je bedje schoon is!

Goed verteerde compost erop en klaar!

Heb je een eigen composthoop, doe dan nog een laagje van 5 a 10 cm compost op het moestuinbed en werk dit losjes in met een vork. Let er op dat je geen onverteerde zaken zoals houtsnippers, takjes of stro op het moestuinbed gooit, want de vertering daarvan onttrekt stikstof uit de grond. Dan is het moestuinbed klaar voor de winter!

 

Bol AlgemeenBol Algemeen