1. Home
  2. 247Green
  3. ‘Museumbos’ geopend in Almere

‘Museumbos’ geopend in Almere

‘Museumbos’ geopend in Almere
0

Onlangs werd in Almere een heus Museumbos geopend. Dit bos bestaat uit zeven boskamers die als het ware de natuurlijke zalen van een museum vormen. Elk perceel van 1 hectare is door een andere ontwerper of kunstenaars vormgegeven.

Nadenken over natuur en cultuur

Het initiatief voor het museumbos werd al in 2000 genomen door de Stichting Bosland. Het bos bestaat uit een aantal landschapsparken met ieder een oppervlak van een hectare gelegen in het Cirkelbos bij Almere Haven. Volgens de stichting is het niet alleen een genot om door de steeds veranderende zalen van dit museum te dwalen, maar wordt de bezoeker uitgedaagd na te denken over de stad en over cultuur en natuur.

Zeven ‘boskamers’

Deze zeven boskamers en kunstenaars van het Museumbos zijn:

Het labyrint van Titia Frieling & Els Scholtes vormt een wandelroute over een met 368 haagbeuken beplant dijkje in de vorm van de oudste labyrintvorm die in Europa is gevonden, gekrast in de uit 550 v. Chr afkomstige ‘Hollywoodstone’.

Het Vlierbomenbloesembessenbos van Bastiaan Vlierboom bestaat uit een boomgaard met verschillende grote vlierbomen en een plantage met vlierstruiken. In de boomgaard kan men picnicken. De bloesem en de bessen van de bomen, maar ook van de struiken in de plantage, kan men vrij oogsten.

Het Bos der Verandering van Ronald Buiting transformeert geleidelijk van kleur volgens een bepaald ontwerp. In de loop van 25 jaar verdwijnen de bestaande groene tinten volledig om plaats te maken voor rood gekleurde boom- en struiksoorten.

In Tempo van Boto van der Meulen wordt gedurende honderd jaar ieder jaar een lindeboom geplant. Steeds wordt onder deze boom een fles met een boodschap begraven. Na deze periode van honderd jaar wordt de oudste boom omgehakt en de fles geopend.

Bij Zalm in Blik van Ruud van den Bosch staan als markering op de vier hoeken vijf meter hoge eikenhouten palen. Binnen deze begrenzing wordt het bos overgelaten aan natuurlijke processen. Bezoekers kunnen rondom het perceel wandelen over een brede strook die van paal tot paal wordt vrij gehouden.

In Eenzaamheid van Birthe Leemeijer is een bos voor één persoon. Aan het eind van een steeds smaller wordend pad is de ingangspoort. De deur in deze poort kan aan de binnenkant worden afgesloten. Rondom het perceel is een strook ondoordringbare beplanting aangelegd zodat de bezoeker zeker weet dat hij de enige aanwezige is.

De 30 meter hoge berg Almere Boven is het sluitstuk van dit project. De plannen ervoor zijn ontwikkeld in overleg met de eigenaar en beheerder van de het gebied, Staatsbosbeheer en de Grondbank Nederland. Almere Boven is bedoeld als een permanent monument voor de ‘Peetvaders van Almere’: medewerkers van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders en het Projektburo Almere, de bedenkers en ontwerpers van deze stad. Een spiraalvormig pad leidt naar een kunstwerk op de top van de berg.

Meer info: www.museumbos.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen