Onderzoekers laten plant 15% groter groeien
De aarde zal in 2050 ruim 9 miljard inwoners tellen. Hoe krijgen we al die monden gevoed?
Om voedseltekorten in de toekomst te voorkomen zijn wetenschappers over de hele wereld bezig met het ontwikkelen van nieuwe, duurzame oplossingen. Zo heeft een team van Amerikaanse en Poolse onderzoekers recent een methode ontwikkeld waardoor planten wel 15% groter kunnen worden. Om dit te bereiken hebben ze iets veranderd aan de manier waarop de planten zonlicht en kooldioxide omzetten in groeikracht: fotosynthese.
Knelpunten in fotosynthese
“In dat proces zit een aantal bottlenecks die het omzetten van zonlicht vertragen”, zegt hoofdonderzoeker Stephen Long tegen de BBC. “Wij hebben een van die knelpunten uitgeschakeld.” Waar Long op doelt is de natuurlijke beschermingsreflex die planten hebben wanneer zij teveel zon krijgen. Bepaalde genen in de plant zorgen ervoor dat de plant zich afsluit bij teveel zonlicht. Zodra er een wolk voor de zon komt neemt de plant weer licht op. Maar omdat in dit proces een vertraging zit werkt de fotosynthese niet optimaal onder alle condities.
Extra genen toegevoegd
Door nieuwe genen ‘in te bouwen’ werkt dit natuurlijke beschermingsmechanisme sneller, waardoor de plant harder kan groeien. Door deze genen nu ook toe te voegen aan voedselgewassen als maïs, tarwe en rijst denken de onderzoekers een duurzame en schone techniek te hebben ontwikkeld om de opbrengsten te vergroten.
Voedselprobleem
De groei van de wereldbevolking stelt ons voor grote uitdagingen als het gaat om het leefbaar houden van de aarde in combinatie met het duurzaam produceren van voldoende voedsel voor de verwachte negen miljard mensen in 2050. Er worden momenteel veel initiatieven ontwikkeld in antwoord op het dreigende voedseltekort.