1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. VIDEO: Grond is een levend organisme!

VIDEO: Grond is een levend organisme!

VIDEO: Grond is een levend organisme!
0

We willen voedzame groenten en fruit telen. Daarnaast willen we ook de CO2 uitstoot van de land- en tuinbouw terugdringen. Volgens Pius Floris, oprichter van Plant Health Cure (PHC), kan dit maar op één manier, en dat is door het centraal stellen van de gezondheid van de bodem.

Kunstmest

Pius Floris van PHC
Pius Floris van PHC

Toen kunstmest zo’n 60 jaar geleden werd ontdekt betekende dat een doorbraak voor de voedselproductie. De productie schoot omhoog en boeren en tuinders beleefden gouden tijden. Maar er was een keerzijde: door gebruik van kunstmest ging de bodemkwaliteit drastisch achteruit. Want op korte termijn verhoogt kunstmest de opbrengst van landbouw, maar op de lange termijn put het de bodem juist uit. Daardoor moeten boeren  steeds dieper ploegen, waardoor er steeds zwaardere machines moeten worden gebruikt die de grond nog verder verarmen. Dit heeft weer gevolgen voor de gezondheid van de planten, waardoor er meer bestrijdingsmiddelen moeten worden gebruikt, die het bodemleven verder aantasten en ga zo maar door. Deze neergaande spiraal vormt een directe bedreiging voor de gezondheid van bodem, mens en dier en de productie van voldoende voedsel!

De bodem begrijpen

Dit probleem wordt door de (internationale) wetenschap en maatschappelijke organisaties onderkend. Maar werkelijke verandering kan pas volgen wanneer voor iedereen begrijpelijk is waarom de gehanteerde methoden niet meer werken. Pas als we de bodem leren begrijpen, kunnen we de grond anders gaan behandelen.

Video met uitleg

Om uit te leggen hoe de bodem werkt heeft PHC een animatievideo gemaakt met als titel “Grond is een levend organisme”.
Het is voor het eerst dat een compleet beeld van de groeiomstandigheden van planten ondergronds op deze manier in beeld wordt gebracht. In 12 minuten wordt de best wel ingewikkelde materie op een redelijk toegankelijke en heldere manier getoond.

bron: https://phc.eu

Meer over PHC? Klik hier!

Bol AlgemeenBol Algemeen