1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Onderzoekers verbeteren luchtzuiverende werking van plant met DNA van konijn.

Onderzoekers verbeteren luchtzuiverende werking van plant met DNA van konijn.

Onderzoekers verbeteren luchtzuiverende werking van plant met DNA van konijn.
0

Onderzoekers van de University of Washington zijn er in geslaagd DNA van een konijn in te brengen in de Drakenklimop (epipremnum aureum), een bekende kamerplant. Het doel hiervan is dat de plant nog beter in staat is giftige stoffen uit de lucht te halen en zo het binnenklimaat te zuiveren.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het binnenklimaat van huizen en kantoren vaak vervuild is met giftige stoffen. Een zo’n stof is benzeen, een stof die vrijkomt door roken of uitlaatgassen. Een andere vervuiler is chloroform dat vrijkomt door chloor dat wordt gebruikt in schoonmaakmiddelen en in sommige landen wordt toegevoeg aan leidingwater.

Enzym dat gif afbreekt

Het gebruikte konijnen-DNA is een enzym dat veel zoogdieren in zich hebben. Het breekt giftige stoffen in het lichaam af. ‘De percentages  giftige stoffen in het binnenklimaat zijn vaak laag, maar kunnen toch gevaarlijk zijn voor kinderen’, zegt professor Stuart Strand in gesprek met The GuardianIn sommige landen bevinden zich al industriële hoeveelheden chloroform en benzeen in de lucht.

Vergeleken met normale planten

De onderzoekers hebben het effect van de genetisch gemodificeerde planten vergeleken met de werking van normale planten en geen planten in een ruimte met hoge concentraties benzeen en chloroform. De planten met het konijnen-DNA braken in een week 75% van het benzeen af en de chloroform was amper nog meetbaar. Gewone planten hadden veel minder  effect op de hoeveelheid benzeen in de lucht en geen effect op de chloroform. 

Hoewel meer onderzoek nodig is betekent de ontdekking volgens de wetenschappers een stap in de goede richting. We wisten al dat het binnenklimaat echt veel beter wordt door planten. Met deze ontdekking kunnen wetenschappers dat effect dus nog sterker maken. 

bron: NU.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen