1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Planten effectiever tegen Lyme dan antiobiotica

Planten effectiever tegen Lyme dan antiobiotica

Planten effectiever tegen Lyme dan antiobiotica
0

Amerikaanse onderzoekers hebben 14 plantenextracten getest op hun werkzaamheid tegen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Wat bleek? Maar liefst de helft van de planten bleken beter te werken dan de antibiotica die nu voorgeschreven worden tegen Lyme.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een groeiend probleem op het noordelijk halfrond. Steeds meer schapen- en hertenteken zijn geïnfecteerd met de bacterie Borrelia burgdorferi en een aantal nauw verwante soorten. Wanneer je als mens gebeten wordt door een besmette jonge teek loop je het risico om Lyme te krijgen, een nare ziekte die veel klachten geeft en moeilijk te bestrijden is. Veel boswachters hebben er last van, maar ook wandelaars en natuurliefhebbers moeten goed uitkijken. De natuur in gaan blijft een van de mooiste dingen om te doen, maar angst voor teken kan dat plezier behoorlijk verpesten.

En die angst is niet geheel onterecht. Natuurlijk, je moest altijd al een beetje opletten en je na een wandeling in de natuur goed controleren op tekenbeten. Maar tegenwoordig is het risico op een beet van een besmette teek groter dan vroeger. Momenteel worden er in Europa zo’n 65.000 nieuwe besmettingen per jaar gemeld en in de VS zelfs meer dan 300.000 en het aantal nieuwe gevallen blijft groeien. Wie snel na de tekenbeet actie onderneemt en naar de dokter gaat, kan in de meeste gevallen een echte Lyme-besmetting nog wel voorkomen. Maar de voorgeschreven antibioticakuur is helaas niet altijd effectief: minstens 10 tot 20 procent van de behandelde patiënten blijft na de behandeling nog symptomen vertonen. En die symptomen – van vermoeidheid, hartkloppingen, tot extreme hoofdpijn – zijn soms blijvend. Heel belangrijk dus dat er betere behandelingen komen.

Planten werken beter dan antibiotica

In een nieuw onderzoek hebben medici van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, het California Center for Functional Medicine en de Focus Health Group de effectiviteit onder de loep genomen van 14 plantenextracten om de bacterie te doden. Hieruit bleek dat 8 van de geteste extracten prima resultaten opleverden. De extracten van zwarte walnoot (Juglans nigra), kattenklauw (Uncaria tomentosa), zomeralsem (Artemisia annua), cistusroos  (Cistus incanus) en Baikalglidkruid (Scutellaria baicalensis) deden het beter dan de twee soorten antibiotica die mee getest werden.

Maar het allerbeste werkten Ghanese kinine (Cryptolepis sanguinolenta) en – opmerkelijk – de in ons land zo gevreesde Japanse duizendknoop (Polygonum cuspidatum).

“Deze bevindingen zijn opwindend aangezien ze mogelijkheden bieden voor een verbeterde behandeling van persistente lymeziekte, die door de huidige standaardbehandeling niet verholpen kan worden. We hebben interesse om deze krachtige plantaardige geneesmiddelen verder te evalueren door dierproeven en ook door klinische testen.” aldus doctor Ying Zhang van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Meer weten? Lees verder op www.vrt.be

247 Green 247Green struint het web voor je af, op zoek naar de leukste, opvallendste en meest inspirerende nieuwtjes, weetjes, filmpjes en plaatjes over groene onderwerpen!