1. Home
  2. planten
  3. kruiden
  4. Salie – altijd mooi, soms lekker

Salie – altijd mooi, soms lekker

Salie – altijd mooi, soms lekker
0

Salie (Salvia) is tuinplant van de maand mei. Een makkelijke plant die lang bloeit. Er zijn veel soorten salie, maar er is er maar één die je kunt eten.

Salie als tuinplant

Er zijn wel 900 soorten salie. De meeste bloeien tussen mei en augustus en worden afhankelijk van de soort tussen de 40 en 100 cm hoog. Salvia nemerosa bloeit met paarse aren, maar er zijn ook soorten die rode, blauwe, witte, roze of zelfs tweekleurige bloemen hebben. Salie hoort bij de lipbloemenfamilie. Na de eerste bloei knip je de bloemen eruit en je wordt vaak beloond met een tweede bloei! Geef deze plant een plekje in de volle zon en behandel hem als elke andere tuinplant. Dus als het droog is, geef hem dan water. Zet je hem in pot, dan is hij afhankelijk van jouw zorgen, dus dat betekent vaker water geven en wat vloeibare mest toevoegen tijdens het groeiseizoen.

Salie als kruidenplant

Alleen de Salvia officinalis is eetbaar als keukenkruid, de overige soorten zijn vooral voor de sier. Het blad is heerlijk in Italiaanse gerechten. Een makkelijk kruid dat eigenlijk behoorlijk winterhard is. Door het knippen van de blaadjes maakt de plant weer nieuw blad aan, waardoor je altijd wel wat verse kruiden hebt.

Voor de bijtjes

Salie heeft nectarrijke bloemen; ideaal dus voor bijen en andere insecten. Ook vlinders zullen langskomen, vooral als de plant op een beschut en zonnig plekje staat.

Kwekerij Bastin heeft een grote collectie salieplanten die je online kunt bestellen. 


Bron en fotografie: Bloemenbureau Holland

Bol AlgemeenBol Algemeen