1. Home
  2. Moestuin
  3. Tuinkalender voor midden april

Tuinkalender voor midden april

Tuinkalender voor midden april
0

In deze praktische tuinkalender voor april vind je tuinklussen waarmee je de komende weken aan de slag kunt. Het is prachtig én groeizaam weer, dus profiteer van deze ideale omstandigheden. 

Waar we vorige week nog dwars door de meidoornhaag heen keken zien we nu de groene blaadjes doorkomen. De lente is gearriveerd in al haar kracht en met alle energie die daar bij hoort. Het weer in april is typisch Nederlands; felblauwe luchten met witte wolkenvelden wisselen heftige regenbuien af. Groeizaam weer. Prachtweer ook om in de tuin aan de slag te zijn. Dit is het groei- en zaaiseizoen en dat duurt nog tot de langste dag, de zonnewende op 21 juni. Daarna neemt de groeikracht snel af en gaan we richting hoogzomer en het oogstseizoen.

Tuinkalender voor midden april

Wat betekent dat voor nu? Zaaien, scheuren, planten, opruimen, snoeien en voorbereiden is het devies. Maximaal gebruik maken van de groeikracht. Hieronder een aantal praktische klussen voor de tuin midden april.

Overjarige patioplanten (terrasplanten) laten wennen aan de buitenlucht

Niets mooiers dan bloeiende planten op een terras! Als je planten in potten binnen hebt gehad om ze te laten overwinteren kan je ze voorzichtig weer naar buiten halen. Wel uitkijken met nachtvorst natuurlijk. Kijk of alle potten nog heel zijn en verpoot ze desnoods naar een grotere potmaat. Lavendel en rozemarijn kun je snoeien tot vlák boven het verhoute deel van de stengels. Fuchsia, Hydrangea (hortensia) en bijvoorbeeld Bougainville knip je bij: al het dode of heel oude beschadigde hout er uit. Appels en citrussoorten zoals sinaasappels zijn waarschijnlijk al aan het uitlopen. Het is beter om even niets te doen behalve de pot te controleren. Geef de planten een opfrisbeurt met de gieter; weg met het stof! Ten slotte kun je ze een lichte opstartvoeding geven zodat ze vlot groeien. En totdat ze bloeien? Zet je terras vol met eenjarigen!

Gazon: maaien, egaliseren en verticuteren

In april is het tijd voor onderhoud aan het gazon. Plekken waar veel gelopen is, hebben te lijden gehad en de grond is er dichtgeslagen. Hierdoor kan er geen zuurstof meer bij de wortels komen die dat wel nodig hebben om te kunnen ademen. De oplossing heet verticuteren; een deftig woord voor gaten in de grond prikken. Hoe ga je te werk?

  1. Maai het gras kort.
  2. Verwijder penwortelonkruiden als paardenbloem en distels met penwortel en al.
  3. Steek de randen af en verwijder de plag aan de borderkant zodat je weer een mooie scherpe rand hebt.
  4. Prik gaten in de bodem met een greep of een riek. Een buurman had plankjes met spijkers die hij onder z’n klompen bond, daarmee stapte hij het hele gazon af. Je kan ook een machine huren of kopen. Zo’n machine haalt gelijk ook alle mos uit het gras; ideaal dus als je daar last van hebt.
  5. Vul de gaten en deuken op met compost of tuinaarde zodat het gazon weer mooi vlak wordt.
  6. Strooi wat lichte organische voeding als je dat nog niet had gedaan.

Heesters, rozen en andere vaste planten in de siertuin

  • Je kán in april nog de laatste snoeiwerkzaamheden doen, maar wacht daar niet te lang mee. Maak de borders schoon, rakel het mulch op en verwijder (wortels van) brandnetels, vul de mulchlaag aan waar nodig. Geef voeding!
  • Dit is ook het moment om planten snel nog te scheuren en te planten. Verjong oude planten door ze te scheuren. Door het verjongen van planten groeien ze weer vol vitaliteit en heb je tegelijkertijd je borderaanplant gratis verdubbelt!
  • Je kan nog een haag planten van bijvoorbeeld ligusters, beuken, buxus of Rosa rugosa, de rimpelroos (een bottelroos is echt iets anders).
  • Binnen of in de kas: zaai (een- of meerjarige) bloemen en planten om later na de ijsheiligen uit te poten. Zaai kamille in potjes en poot ze uit in een bed zodat je straks zelf een wintervoorraad kamillethee kan maken! Zaai basilicum en maak zelf pesto. Vergeet niet ruccola te zaaien in dat geval; heerlijk door de pesto.
  • Verwijder het oude blad van de Helleborus: met een scherp schaartje knip je de oude versleten bladeren weg en binnen twee weken hebben ze een frisgroene pruik van nieuw blad.
  • Sommige heesters en fruit zoals Forsythia, hortensia en Japanse wijnbes kun je vermeerderen door afleggen. Heel eenvoudig! Kijk hier hoe je dat doet:

 

De moestuin

  • Het is nu tijd om allerlei groenten direct in de volle grond te zaaien. Bijvoorbeeld: sla, snijbiet, radijs, erwten en bonen, bietjes, broccoli, bloemkool, spruiten en kapucijners. Let op problemen met het dierenrijk: luizen, slakken, vogels en nog veel meer schurken liggen op de loer.
  • Maak de grond los zodat je zaaibedden kan maken. Dat kan met een spade, maar ook met een spitvork of een ‘grelinette’. Met deze laatste blijft de bodemstructuur intact.
  • Hou de knoflook- en uienbedden schoon: nu die mini-onkruidjes weghalen maakt je leven straks zó veel makkelijker…
  • Poot je aardappels (als je dat nog niet had gedaan)
  • Denk niet: dat doe ik volgende week wel, want daar krijg je spijt van! De kunst is om nu te beginnen met het spreiden van wat je zaait en poot om strak zo lang mogelijk te kunnen oogsten en genieten.
  • Oogst de radijzen die je begin maart onder glas had gezaaid.Geniet!