Afgelopen weekend vond voor de 15de keer de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Meer dan 65.000 Nederlanders turfden in totaal ruim 1 miljoen vogels in hun tuin. Net als voorgaande jaren is de huismus weer de meest getelde vogel. Opvallender is de daling van het aantal getelde merels. Wat is er aan de hand met deze geliefde zwarte zanger?
Achteruitgang merels mogelijk door virus
De teruggang van merels – vorig jaar nog de nummer drie van meest getelde vogels, dit jaar op nummer vijf – heeft volgens de Vogelbescherming mogelijk te maken met het Usutuvirus. Dit virus is dodelijk voor merels en werd in voorgaande jaren in vooral Oost-Nederland geconstateerd. Om de exacte de oorzaak van het lage aantal getelde merels te verklaren pleit de Vogelbescherming voor meer onderzoek.
Mezen en kauw
Na de huismus zijn het de mezen, met name de koolmees (nr. 2) en de pimpelmees (nr. 3), die het meest blijken voor te komen in onze tuinen. Nummer vier op de lijst is het kauwtje, de kleinere broer van de zwarte kraai (nr. 13).
Opvallend: de barmsijs
De Vogelbescherming kreeg opvallend veel meldingen van mensen die barmsijzen in hun tuin hadden gezien. De barmsijs is een vogel die in een heel klein aantal in Nederland broedt. Het hoge aantal waarnemingen komt door een zogeheten invasie van barmsijzen uit Noord-Europa.
Top 10
De top 10 van de Nationale Vogeltelling 2018 is geworden:
Tussen haakjes de notering tijdens de Tuinvogeltelling van 2017.
- Huismus (1)
- Koolmees (2)
- Pimpelmees (5)
- Kauw (4)
- Merel (3)
- Vink (6)
- Turkse tortel (7)
- Houtduif (8)
- Ekster (11)
- Roodborst (10)
Kijk voor de volledige lijst op de website van de Nationale Tuinvogeltelling.