1. Home
  2. Nieuws
  3. Drentse varkens bestrijden berenklauw

Drentse varkens bestrijden berenklauw

0

De dertien Duroc-varkens die Willem Hempen uit zijn trailer laadt moeten even wennen aan de nieuwe omgeving, maar dan vallen ze aan. Ha lekker! Berenklauw! Een mooi staaltje biologische bestrijding van deze mooie, maar gevaarlijke woekerplant.

Brandwonden

Varkenshouder Hempen uit het Drentse plaatsje Valthermond is door de gemeente Borger-Odoorn ingehuurd in de strijd tegen de steeds verder oprukkende berenklauw. De Grote Berenklauw is een woekerende plant en gevaarlijk voor de mens: het sap van de plant kan in combinatie met zonlicht ’s zomers ernstige brandwonden veroorzaken.

Struikgewas

In open gebieden kan de berenklauw nog wel bestreden worden, als er maar vaak genoeg wordt gemaaid. Maar in struikgewas of in het bos wordt het een stuk lastiger. Zo tiert de plant welig in een strook struikgewas langs de doorgaande weg tussen Valthermond en Valthe, een plek waar maaimachines niet kunnen komen.

Lekker wroeten

Daar komen de varkens uitstekend van pas. Ze eten de plant op en ook de wortels en de zaadknoppen verdwijnen in hun maag, een zeer effectieve bestrijdingmethode. ‘Ze vinden het heerlijk’, zegt Hempen. ‘Lekker wroeten in de grond’. De varkens lopen niet weg omdat er schrikdraad is gespannen. En er is een schuilhok voor als het erg slecht weer is.

Win-win

Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten: de varkens hebben gratis voer en de gemeente wordt verlost van het woekerende onkruid. En de methode is geheel biologisch, gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is niet nodig. Bovendien krijg boer Hempen een vergoeding voor het gebruik van zijn varkens.

Proef

Het gaat voorlopig om een proef van een half jaar. Mogelijk worden de varkens daarna ook elders in de gemeente ingezet.

Bron: RTV Noord

Bol AlgemeenBol Algemeen