1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Wat is een Calathea en hoe verzorg je deze plant?

Wat is een Calathea en hoe verzorg je deze plant?

Wat is een Calathea en hoe verzorg je deze plant?
0

Alles over de Calathea

De Calathea is een bijzonder mooie plant en staat bekend om haar unieke uitstraling. Echter vergt de verzorging van deze plant wel wat werk.  De Calathea komt oorspronkelijk uit het Amazone gebied en de oerwouden van Zuid-Amerika. Hier is veel schaduw aanwezig. De Calathea heeft verschillende vormen en kleuren bladeren. Je ziet vooral groene en paarse bladeren die rond en ovaal gevormd zijn. De bladeren van de Calathea bewegen ook. ‘s avonds zal de plant haar bladeren sluiten en in de ochtend worden deze weer geopend. Ben jij benieuwd hoe je de Calathea het beste kunt verzorgen? Daar vertellen wij je alles over in dit artikel.

Geef de Calathea voldoende water

Een Calathea heeft voldoende water nodig. Echter kun je deze plant het beste regelmatig van kleinere hoeveelheden water voorzien. Geef de plant in de zomer twee keer per week water. In de winter kun je voor mindere hoeveelheden kiezen. De Calathea dient in een licht vochtige grond te staan, waarbij zich geen laag water onder de pot mag vormen. Het is van groot belang dat de grond niet uitdroogt. Dit omdat de Calathea oorspronkelijk uit het Amazone gebied komt. Het beste wat je kunt doen is af en toe je vinger in de grond steken. Zo kun je voelen of de grond nog vochtig genoeg is. Wanneer de grond aan het opdrogen is, voorzie je de plant weer van water. Als de plant slap gaat hangen, weet je dat je de plant te weinig water hebt gegeven.

Zorg voor een standplaats met weinig licht

Zet de Calathea bij voorkeur op een standplaats met weinig direct zonlicht. De plant staat het beste in de schaduw. Te veel zonlicht is namelijk schadelijk voor de Calathea. Hierdoor zullen er snel bruine randen op de bladeren ontstaan. Omdat de Calathea een hoge luchtvochtigheid behoeft, kun je tocht het beste vermijden en de plant op afstand van de radiator zetten. Wel staat deze plant graag in een warme ruimte. Zet de plant eventueel voor een raam op het noorden.

Bemest de plant in de lente en winter

In de lente en zomer zal de Calathea nieuwe bladeren maken. Hierdoor is het belangrijk je plant bij te voeden, gezien dit proces energie kost. Als je je plant goed bijhoudt, zullen de kleuren van het blad behouden blijven. Het beste kun je hiervoor universele kamerplanten voeding gebruiken. Geef de plant nooit meer dan op de verpakking staat aangegeven. In de herfst en de winter hoef je de plant niet te bemesten.

Wij wensen je veel succes met de verzorging van jouw Calathea!

Bol AlgemeenBol Algemeen