1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Zo verpot je jouw planten het beste

Zo verpot je jouw planten het beste

Zo verpot je jouw planten het beste
0

Het verpotten van je kamerplanten is iets wat je vrij regelmatig moet doen. Door dit te doen, zorg je er namelijk voor dat ze opnieuw genoeg ruimte hebben om weer verder te groeien en hun wortels te kunnen verspreiden. Maar hoe doe je dit het beste zonder dat je de plant beschadigd of zelfs dat de plant hierdoor onverwachts dood gaat? Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het verpotten van je planten, en die lees je hier.

Een ruime pot met goede vulling

Het is allereerst belangrijk dat je een goede pot of plantenbak uitkiest. Zorg voor een variant waarin de plant genoeg ruimte heeft om te groeien. Zet je een plantenbak buiten? Dan kun je er een nemen met een gat onderin, zodat het overtollige water eruit kan druipen. Binnen moet dit natuurlijk niet, anders veroorzaak je wellicht schade aan je laminaat. Vul de pot of bak onderin met Hydrokorrels, zodat het overtollige water opgenomen kan worden én dit later weer aan de plant gegeven kan worden. Je kunt het helemaal vullen met deze korrels, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon voor de rest potgrond bij in doen.

Maak de wortels schoon, maar wees voorzichtig

Zeker als je een plant net hebt aangeschaft is het goed om de plant helemaal tot aan zijn wortel eruit te halen en deze in water schoon te maken. Zo maak je harde stukjes aarde los en zorg je ervoor dat alle wortels mooi los van elkaar gehaald worden. Planten uit tuincentra of bijvoorbeeld de supermarkt hebben vaak nog hun kleine kweekpotje om de wortels heen, wat ervoor zorgt dat de plant niet goed kan groeien. Het is belangrijk dat je deze goed weghaalt. Doe dit wel voorzichtig, je wilt de wortels immers niet beschadigen.

Wees geduldig met het water geven

Zet je planten na het verpotten weer op hun plek en zorg ervoor dat de aarde goed opdroogt voordat je ze weer water geeft. Als je planten verpot kun je dit het beste doen met natte aarde, zodat de plant direct goed vocht op kan nemen. Wacht hierna dus even met het water geven – pas als de aarde droog aanvoelt heeft hij het weer nodig, en na het verpotten duurt dit altijd net even wat langer. Haast dit dus niet en kijk naar wat je plant nodig heeft. Wel kun je ze af en toe even sprayen, om dingen als stof of beestjes te voorkomen.

Bol AlgemeenBol Algemeen