Zo maak je een mooie border voor je tuin
Als beginnende tuinbezitter loop je tegen de vraag aan: hoe moet dat eigenlijk, een tuin aanleggen? Je kunt natuurlijk een hovenier inhuren om het ontwerp en de aanleg te verzorgen, maar waarom zou je zelf ook niet de handen uit de mouwen steken? Tuinieren is namelijk goed voor lijf en leden, je wordt er vrolijk en gelukkig van (dat is wetenschappelijk onderzocht) en je leert spelenderwijs steeds weer wat nieuws. Bijvoorbeeld, hoe je een mooie border aan kunt leggen. In dit artikel helpen we je een beetje op weg.
Hoe maak ik een border in de tuin?
Als allereerst goed om uit te leggen wat een border is. Een border is een strook met beplanting erin, waarin vaak wordt gebruikt in verschillende planten en hoogteverschillen. Door de verschillende planten en hoogteverschillen krijg je een erg speels en een tuin vol dynamiek. Hoe je een border maakt in de tuin is niet zo lastig als het lijkt. Kies als allereerst uit waar je de border wilt hebben. Ga daarna nadenken over de planten. Zodra je hebt bepaald waar de border moet komen te staan dan ga je naar verschillende planten kijken. De algemene stijlregel is dat je niet meer dan zes verschillende soorten planten gebruikt, maar als jij voor tien verschillende planten wilt gaan dan moet je het vooral doen. Het gaat uiteindelijk over je eigen smaak.
Welke planten kies je voor een border?
Voordat je aan de slag gaat is het goed om na te denken over welke planten je in je border gaat doen. Er zijn planten die in de schaduw moeten staan, in de zon of half in de schaduw. Daarom is het belangrijk om te bekijken welke planten tegen welke omstandigheden kunnen. Ook groeien planten in de hoogte en in de breedte houd hier rekening mee als je een border gaat aanleggen. Ook zijn sommige planten al volop in bloei en sommige moeten nog groeien. De eenjarige planten zijn meestal al in bloei. De planten die nog moeten groeien moet je geduld voor hebben. Die zullen na enige tijd hun optimale formaat bereiken. Wil je direct plezier hebben van je border? Dan kun je meerjarige planten met eenjarige planten afwisselen. Zo kun je vanaf het begin plezier hebben van de border. Je kan voor een wilde border gaan met verschillende planten, maar je kan ook één kleur of border thema’s toepassen. Vind je het echt lastig te kiezen welke planten je in de border moet planten? Dan zijn er ook borderpakketten, waardoor al planten bij elkaar staan met de kenmerken erbij van de planten. Hierdoor kies je de goede soorten planten voor jouw border.
Welke grond stop je in een border?
Er zijn verschillende soorten grond zoals tuinaarde, potgrond, aanplantgrond en tuinturf. Tuinaarde is een product dat uitsluitend gebruikt kan worden voor bestaande grond. Voor een border die hoogteverschillen nodig heeft is dit een prima met tuinaarde. Meng het liefst tuinaarde met bestaande grond. Doordat er in tuinaarde compost zit waar direct voedingsstoffen in zitten die direct beschikbaar zijn voor de planten. Daardoor kan het organisch gehalte in de grond worden verhoogd. Er zijn veel verschillende soorten potgrond, maar er is ook universele potgrond, wat je kan gebruiken voor de meeste planten. Alleen zuurminnende planten kunnen er niet ingezet worden. Voorbeelden van zuurminnende planten zijn Camelia, Magnolia en rode bosbes. Wil je zeker weten of jouw plant er wel ingezet kan worden, zoek het dan nog uit voor de zekerheid. Biologische potgrond kan je wel het beste gebruiken in potten en bakken. Doordat in potgrond meer zuurstof zit dan in tuinaarde. Aanplantgrond is grond die verrijkt is met bodemschimmel. De schimmel werkt dan samen met de plant. Het vormt een netwerk van schimmeldraden rondom de wortels, hierdoor wordt de opname van voedingsstoffen (mineralen) en water verbeterd. Tuinturf wordt ook veel gebruikt voor potten of bakken. Tuinturf heeft een lage pH-waarde en is zeer geschikt voor planten die houden van een hoge zuurwaarde. Hoe lager de pH-waarde namelijk is hoe hoger de zuurwaarde, dus hoe hoger de pH-waarde hoe lager de zuurwaarde. De grond die je het beste in je border kunt doen is tuinaarde gemengd met de bestaande grond. Het nadeel van turf is dat bij het opgraven van turf uit veengebieden veel CO2 vrijkomt en landschappen en biodiversiteit wordt vernietigd. Niet aan te raden dus.
Hoe moet je een border aanleggen?
Met de aanleg van je border ben je helemaal vrij waar je het wilt in de tuin en hoe die eruit zal zien. Er zijn verschillende soorten borders zoals een trapsgewijze border, combineren van vormen en combineren van kleuren. Een border is niet voor één jaar, maar voor meerdere jaren. Als allereerste bekijk je waar wil je de border en hoe groot wordt de border. Hierna ga je bekijken wat voor een border je wilt. Als je een trapsgewijze border wilt aanleggen dan doe je dat volgens de groeihoogte. De hoogste planten staan achterin, de lage planten en bodembedekkers staan vooraan. Hierdoor krijg je een trapsgewijze border met verschillende planten. Ook kan je soms een uitschieter gebruiken of siergrassen, dit zijn beide mooie toevoegingen. Professionele tuinarchitecten zoeken meestal naar mooie effecten door verschillende bladvormen of texturen met elkaar te combineren. Hetzelfde geldt voor kleurencombinaties, zoals complementaire kleuren als blauw en paars of rood en oranje of juist twee kleuren die totaal niet bij elkaar passen, zoals paars en geel, oranje en blauw. Voordat een border zijn complete grootte heeft bereikt gaan er enkele jaren overheen. Eerst zal het kaal ogen, maar na verloop van tijd zal het volgroeid zijn. Geduld is hier een schone zaak.
Welke vaste planten plaats je in een border?
Wil jij het gehele jaar van jouw border kunnen genieten? Dan zijn vaste planten de uitkomst. Vaste planten zijn niet na één jaar al volgroeid. Met vaste platen gaat het vooral om wat jij mooi vindt en hoe je wilt dat de border eruit gaat zien. Verder is het ook verstandig om te kijken of het in de schaduw staat of in de zon. Aan de hand van deze zaken kun je de vaste planten kiezen die bij de rest van de beplanting past.
Hoe maak ik een verhoogde border?
Verhoogde border kun je maken door hout of steen. Door eerst een fundering te maken en daarmee de randen op te bouwen. Het is eerst handig op uit te schetsen in hoe je het wilt hebben. Hierna kun je de producten gaan kopen die je wilt hebben. Houd ook rekening met het drogen van de lijm die je hebt gebruikt. Leg over de aangelegde border een zeil zodat de weersomstandigheden geen invloed op uitoefenen. Zodra het helemaal is opgedroogd kan je er de grond in doen. De grond moet wel regelmatig worden bemest. Een voordeel van een opgehoogde border is dat de planten niet over de borderrand kunnen groeien en het is gemakkelijk in onderhoud. Ook kun je de grond gemakkelijk aanpassen voor je planten.
Hoe breed maak ik een border?
Er kunnen geen vaste afmetingen worden meegegeven het is per persoon verschillend in hoe breed een border kan zijn. Wel is het handig om in het achterhoofd te houden dan het wel te onderhouden moet zijn. Het er moet er ook mooi uitzien. Dit allemaal maakt het dat het compleet smaakafhankelijk is in hoe breed een border is. Voel je vrij!