Home Natuurnieuws Berkensap: supergezond en eenvoudig af te tappen in maart

Berkensap: supergezond en eenvoudig af te tappen in maart

Berkensap: supergezond en eenvoudig af te tappen in maart
0

Als er een berk in je tuin staat ben je in maart spekkoper. Het is namelijk de beste maand om berkensap te oogsten, een oude traditie in de lente. Berkensap is lekker fris en heeft een reinigende werking op je lichaam. Het is een echt een ‘superfood’ en het leuke is dat je het gemakkelijk zelf kunt oogsten. Hoe je dat doet leggen we in dit artikel uit.

Geef je gezondzondheid een boost!

Berkensap is een beetje siroopachtig en zoetig. Berkensap wordt traditioneel gebruikt tegen allerlei aandoeningen, de bekendste is wellicht het ouderwetse berkenhaarwater. Het sap zou kaalheid tegengaan, maar helpt ook tegen roos. Berkensap bevat 95% water en daarnaast suikers, allerlei aminozuren, proteïnen, vitaminen en mineralen en is om die reden een goed middeltje om je gezondheid een boost te geven. Met name je lever en nieren schijnen er wel bij te varen. In Oost-Europa is het dan ook zeer populair.

Natuurlijk geneesmiddel

Berkenwater heeft een ontsmettende werking en wordt gebruikt om brandwonden te behandelen, maar ook als middel tegen Acne, Psoriasis, roos en andere huidaandoeningen. De xylitol in berkensap zorgt ervoor dat je gebit tegen gaatjes wordt beschermd. Ook schijnt je immuunsysteem een oppepper te krijgen en is het heilzaam bij artritis, gewrichtspijn en vermoeidheid. Al met al een wonder van moeder natuur

Berkensap aftappen: de praktijk

Je oogst berkensap in maart, vóórdat er blad aan de bomen zit en zodra de sapstroom op gang is gekomen. Kies een sterke en gezonde boom uit waar je bij mag komen. De simpelste methode is door een tak af te knippen en een fles over het overgebleven uiteinde te schuiven . Bind de fles wel goed vast, na een dag heb je al een flinke hoeveelheid geoogst. Je kan ook een “V”snijden in de bast en daar een stokje in steken: het sap loopt via het stokje zo je pot in!

Berkensap aftappen
Berkensap aftappen

Als je meer wil oogsten kan je een gaatje in de stam boren en in het gat een doorboorde kurk met daarin een slang te stoppen. Het andere uiteinde doe je in een grote fles. Op deze manier kan je liters oogsten. Na het oogsten moet je het gat zorgvuldig sluiten met bijvoorbeeld een houten plug die je in het gat timmert. Dit is belangrijk: de boom kan doodbloeden als je het gat niet sluit en bovendien kunnen allerlei bacteriën en insecten de boom besmetten.

Berkensap aftappen met slang
Berkensap aftappen met slang

Hou het echter altijd redelijk. Je berooft de boom van essentiële voedingsstoffen, en je zal zien dat de boom waar van je oogstte later in blad komt dan de andere berken in de buurt.

Berkensap Bewaren

Je kan berkensap kort bewaren in de koelkast, een dag of twee is het maximum. Als je het langer wil bewaren moet je het invriezen. Pasteuriseren (verwarmen) is een optie, maar wat er dan met alle inhoudsstoffen gebeurd is onzeker. Alcohol toevoegen werkt ook; het belangrijkste doel is bacteriegroei (door de suiker in het sap) tegen te gaan… Je kan echter ook een prima wijn maken van berkensap! Een paar goede recepten vind je hier:

Recept berkenwijn maken 1

Recept berkensapwijn maken 2

Reacties