Home Huis & Tuin Kastanjes poffen: zelf doen in de herfst!

Kastanjes poffen: zelf doen in de herfst!

Kastanjes poffen: zelf doen in de herfst!
0

Gepofte kastanjes zijn in deze tijd van het jaar een vaste verschijning in veel Europese landen. Iedereen die in de herfst wel eens in Italië was kent ze: de rokerige stalletjes van de kastanjeverkopers: een échte seizoensdelicatesse die je liefst in een puntzak gemaakt van een oude krant eet. Ook in ons land zijn op dit moment volop tamme kastanjes te vinden in de bossen en parken of misschien wel in je eigen tuin! Zelf poffen is makkelijk. We laten zie hoe.

gepofte kastanjes

Zelf poffen van kastanjes is niet moeilijk, heel leuk en vooral lekker. Je kan het boven een vuurtje of op de BBQ doen maar ook in de oven, dat is minder spannend en je verliest de typische rooksmaak, maar is een prima alternatief als je geen vuurtje kan of wil stoken. Hoe dan ook: heel leuk na een stevige boswandeling als je thuis komt met je zakken vol. Heel leuk om met je kinderen het seizoen te vieren. We leggen je uit hoe je dat kan doen!

Voor we beginnen een kleine waarschuwing. Verzamel alléén tamme kastanjes en geen Paardenkastanjes als je wil poffen. Het verschil is heel duidelijk: de tamme kastanjes hebben een wit pluimpje bovenop, zijn ovaal met een platte kant en zitten in een bolster met heel veel fijne lange stekeltjes, de te vermijden Paarden kastanje zit in een bolster met korte stekels en is rond. Net eetbaar dus, wél heel decoratief! Nu dit duidelijk is: hoe gaan we te werk?

verschil tamme en paarden kastanje
Makkelijk herkenbaar: links de eetbare tamme kastanje, rechts de giftige Paardenkastanje!

Kastanjes poffen in de praktijk:

Kastanjes kan je bóven een vuurtje, in een vuur of in de oven roosteren. De keuze is aan jou en afhankelijk van wat je tot je beschikking hebt. We gaan aan de slag!

Vuur/Barbecue:

We hebben een vuurtje, een oude (koeken) pan, liefst met gaten in de bodem geboord óf gewoon een rooster, kastanjes, een mes of vork en wat water nodig. Zie ook de video hieronder!

  • Steek het vuur aan,
  • Snijd met een scherp mesje een kruis in de platte kant van de kastanjes, of prik er voorzichtig gaatjes in met een vork,
  • Besprenkel ze met wat water,
  • Als je vuur goed heet is: zet de pan op het vuur en doe de kastanjes in de pan. Blijf de pan bewegen tot ze gepoft zijn. Ze zijn gepoft als de kastanjes open gaan! Voorzichtig proeven en kijken of ze echt al helemaal zacht en zoet zijn. Het duurt ongeveer 10 minuten.
  • Alternatief als je geen pan of rooster hebt: je kan de kastanjes ook gewoon in de hete as leggen; werkt ook prima in de open haard trouwens je krijgt er dan wel wat as op die je moet wegvegen, voor de smaak maakt het niet veel uit. Ook zullen er een paar verkolen; gewoon zorgen dat je er genoeg hebt!
  • Pel ze voorzichtig
  • Eet smakelijk; heerlijk met wat boter en zout!

Oven: 

  • Zet de oven op de hoogste stand,
  • Snijd met een scherp mesje een kruis in de platte kant van de kastanjes, of prik er voorzichtig gaatjes in met een vork,
  • Besprenkel ze met wat water,
  • Leg ze op een rooster of bakblik,
  • Wacht tot ze gepoft zijn, dit duurt ongeveer 15-20 minuten
  • Pel ze voorzichtig
  • Eet smakelijk; heerlijk met wat boter en zout!

Meer informatie:

 

Reacties
Peter van de Pol Als zoon van een docent aan de Universiteit Wageningen kreeg Peter van de Pol (jr.) de verwondering en liefde voor natuur al vroeg mee. Als kweker en veredelaar van onder meer rozen is hij dagelijks met met groen in de weer. Daarnaast heeft hij een persoonlijke passie: de moestuin!