1. Home
  2. planten
  3. 5 vlinderplanten bomvol nectar

5 vlinderplanten bomvol nectar

5 vlinderplanten bomvol nectar
0

Vlinderplanten maken van je eigen tuin een vlinderparadijs. Hoewel het iets beter gaat met de vlinders in ons land, zijn er toch nog steeds bepaalde soorten die in aantal achteruit gaan. Maar met jouw tuin kun je het leefgebied voor zo’n twintig soorten vlinders in Nederland uitbreiden, waardoor ze beter kunnen overleven. Mooi toch?

Als jij een kleurrijke vlinderborder aanlegt is dat niet alleen een feest voor het oog maar zul je bovendien veel vlinders, bijen en andere nuttige insecten naar je tuin trekken. Een plant waar vlinders dol op zijn is ijzerhard (Verbena), die bloeit van juli tot in oktober. Ook met Lindheimers prachtkaars (Gaura) doe je de gevleugelde vrienden een groot plezier. Deze plant toont de hele zomer door haar kleine witte bloemen, het zijn zelf net vlindertjes. De Nederlandse naam van de Buddleja, vlinderstruik, zegt natuurlijk genoeg: dit is dé vlinderlokker bij uitstek.

Vlinders houden van verbena

Op een warme en beschutte plek zullen vlinders graag komen, dat is dus ook de beste plek voor een vlinderborder. Zo’n twee vierkante meter is al voldoende.

Fruit en andere goede lokkers

Het is ook een leuk idee om een vlindertafel in de tuin te plaatsen, dat kan een eenvoudig plankje zijn op een paal. Leg fruit in het vlinderrestaurant, bij voorkeur een beetje rottend fruit, want daar snoepen vlinders graag van. Er zijn ook vlindertafels met buisjes lokstof te koop, en vlinderkastjes die vlinders beschutting bieden.

Atalantas zijn dol op oude appels

Vlinderplanten

De makkelijkste manier om vlinders naar je tuin te lokken blijft om vlinderplanten aan te planten. De meeste soorten hebben prachtige bloemen, geen straf dus om ze in je tuin te zetten. Je maakt de tuin vlindervriendelijk met goede nectarplanten (voedsel voor de vlinders) en met waardplanten (voedsel voor de rupsen).

Bloemen die veel nectar bevatten zijn bijvoorbeeld:

  1. lavendel
  2. vlinderstruik
  3. ijzerhard
  4. rode zonnehoed
  5. asters

Waardplanten zijn onder andere kool, Oost-Indische kers, kaasjeskruid en brandnetel.

Plantenpakket voor een vlinderborder

Wil je ook vlinders en andere nuttige insecten naar je tuin lokken? Plant dan zelf een vlinderborder in de tuin. Met het kant-en-klare borderpakket Vlinderborder, dat je online kunt bestellen, ben je deze zomer al verzekerd van kleurige bloemen én veel vlinderbezoek. Van mei tot in de herfst kun je bloemen verwachten. De geleverde planten zijn geschikt voor twee vierkante meter.

Op zoek naar een andere border? Bekijk dan deze prachtige border met beplantingsplan van Garden Wisley in roze en wit. 


Ontwerp border, tekst en foto: Modeste Herwig

Bol AlgemeenBol Algemeen