1. Home
  2. Tuin
  3. Snoeien
  4. Beukenhaag snoeien

Beukenhaag snoeien

0

Een beukenhaag is prachtig om te zien en vormt een mooie, dichte afscheiding in je tuin. Om de haag in goede conditie te houden moet je geregeld snoeien. In dit artikel en het filmpje leggen we je uit hoe je dat het beste kunt doen.

De beukenhaag en de haagbeuk moet je tenminste één keer per jaar snoeien. Daarmee zorg je ervoor dat de haag goed dicht groeit. Als je haag nog te laag is kun je hem toch het beste nog een aantal keer terugsnoeien om hem lekker dicht te laten groeien. Als de haag dik en dicht genoeg is kan je hem een of twee keer per jaar snoeien: een keer in het vroege zomer en een keer in het najaar voordat de nachtvorst intreedt.

Verschil tussen beukenhaag en haagbeuk

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen het haagbeuk en de beuk. Beide planten worden voor hagen gebruikt en hoewel ze op elkaar lijken behoren ze toch tot twee verschillende families. De Haagbeuk (Carpinus betulus) heeft in tegenstelling tot de groene beuk (Fagus sativa) gekartelde bladeren. Het verschil wordt vooral duidelijk in de winter: de haagbeuk verliest zijn blad, maar de beukenhaag houdt de bruine blaadjes vast tot het voorjaar wanneer er weer nieuwe blaadjes aan komen.

Snoeitips

De bovenkant van de haag kun je het beste wat smaller knippen dan de onderkant, zodat de gehele haag genoeg zonlicht krijgt en er geen gaten in komen. Snoei altijd tijdens een bewolkte dag, omdat te veel zon op de snijwonden bruine bladeren en dode stukken tot gevolg kan hebben. Ruim ook altijd het snoeisel meteen op, met name het losse materiaal dat boven op de haag ligt.

Belangrijkste tip (zie ook het filmpje): zorg dat je snoeigereedschap schoon en scherp is! Kies ook de heggenschaar die bij je past!

Bol AlgemeenBol Algemeen