Bramen plukken zonder zorgen
Overal in het land beginnen de bramen rijp te worden. Je kan echter niet zomaar emmers vol uit het bos halen zonder een boete te riskeren. We belden met boswachter Lennard Jasper van boswachterij Noord-Veluwe om te horen hoe het nu precies zit.
Op diverse websites en andere media wordt gewaarschuwd voor torenhoge boetes als je bramen wil plukken. Gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten. Staatsbosbeheer ziet het kleinschalig plukken van bramen als een traditioneel onderdeel van de natuurbeleving en als leuke bezigheid voor de hele familie. Plukken van bramen en bijvoorbeeld bosbessen wordt dus door de boswachters gedoogd zolang je je aan een paar eenvoudige regels houdt:
- De bramen die je plukt zijn voor eigen gebruik
- Pluk niet meer dan een champignonbakje per persoon
- Ga niet buiten de paden om te plukken
- Breng geen schade toe aan de struiken
Als je deze regels in acht neemt hoef je niets te vrezen van de boswachter. Als je tóch besluit om emmers vol te plukken riskeer je een boete die kan oplopen tot wel € 4.100,- Je bent gewaarschuwd! Let wel goed op waar je plukt. Bovenstaande regels gelden in de bossen van Staatsbosbeheer, maar particuliere landeigenaren kunnen hun eigen regels hanteren.
Welke bramen kan je plukken?
- Pluk alleen de rijpe bramen. Een rijpe braam laat direct los als je hem plukt. Onrijpe bramen zitten nog vast en zijn zuur; die laat je dus beter aan de struik hangen om verder af te rijpen
- Neem alleen onbeschadigde vruchten mee: als er insecten of vliegen op hebben gezeten heb je kans allerlei rotzooi mee te nemen.
- Pluk alleen bramen die wat hoger hangen. Laaghangende bramen kunnen door vossen via hun uitwerpselen besmet zijn met de vossenlintworm.
Eten maar!
Direct van de struik zijn de bramen vaak het lekkerst, maar je kan ze ook verwerken tot jam of limonade. Heerlijk en gezond! Ingevroren bramen zijn heerlijk in een toetje. Bramen mooi invriezen doe je als volgt: leg ze in een ovenschotel of op een bord in de vriezer tot ze bevroren zijn. Daarna kan je de bramen (bevroren) in een bakje of diepvrieszak doen om ze langer te bewaren. Op deze manier komen de bevroren bramen als hele vrucht uit de vriezer. Superlekker en decoratief!