1. Home
  2. Nieuws
  3. Groene architect wint Prins Claus Prijs

Groene architect wint Prins Claus Prijs

Groene architect wint Prins Claus Prijs
0

De Vietnamese architect Vo Trong Nghia (1976) heeft een missie: steden groener maken! Door beton te combineren met natuurlijke, ambachtelijke materialen en levende planten verenigt hij het moderne stadsleven met de geneugten van een groene omgeving. Het Prins Claus Fonds beloonde hem daarom onlangs met de jaarlijkse Prins Claus Prijs.

Natuur in de stad

Zeker in het thuisland van Vo is natuur nauwelijks aanwezig in de binnenstad. In metropolen als Ho Chi Minh City en Hanoi wordt letterlijk elke vierkante meter volgebouwd en is er vrijwel geen ruimte over voor groen. Met groene, begroeide gevels en groene daken wil Vo de natuur terugbrengen in de binnenstad en de bewoners weer in contact brengen met de natuur. Want volgens Vo zijn de mensen door het gebruik van airco’s vergeten dat planten ook aangename koelte geven, die bovendien veel goedkoper en gezonder is.

Uit het juryrapport

Op de Binh Duong School hebben daglicht en lucht vrij spel door gevels van latwerk en geperforeerde schermen, zodat er bespaard kan worden op kostbare en milieu-onvriendelijke airconditioning.

Groen bouwen
foto: Hiroyuki Oki

Het ‘Stacking Green House’ borduurt voort op de plaatselijke traditie om op elke beschikbare plek potplanten neer te zetten en is gebaseerd op de typisch Vietnamese ‘pijpenla’, een huis van twintig meter diep en slechts vier meter breed, wat in de moessonperiode leidt tot donkere, vochtige ruimtes. Het huis heeft een daktuin en de voor- en achtergevels zijn bedekt met planten die zorgen voor daglicht, natuurlijke ventilatie, het filteren van zonlicht en voor privacy, en tevens voor vermindering van lawaai en zuivering van de lucht.

Groen bouwen

Het ‘House for Trees’ is bedacht als een serie reusachtige potten met bomen, die in de loop van de jaren tot een groen gewelf zullen uitgroeien.

Groen Bouwen

 

Meer weten? Bekijk deze mini-documentaire over Vo:

Bron: www.princeclausfund.org

Bol AlgemeenBol Algemeen