1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Kippen in de kas maken gifspuiten overbodig

Kippen in de kas maken gifspuiten overbodig

Kippen in de kas maken gifspuiten overbodig
9

Bolbloemenbedrijf Lilies of Life uit Rijnsburg wilde geen gif gebruiken om onkruid te bestrijden. Dus schakelden ze oude legkippen in om de kas te schoffelen. Het resultaat: duurzame lelies van topkwaliteit en een kas vol blije kippen.

Lilies of Life

In een interview met website hetkanwel.nl vertelt Gerben Ravensbergen hoe zijn bedrijf sinds de oprichting zo’n 85 jaar geleden meegegaan is in de schaalvergroting en specialisatie. Als derde generatie kweker heeft hij die laatste stap gezet en is hij de trotse producent van bijzondere lelies, zoals dubbelkleurige en dubbelbloemige lelies, niet-geurende lelies, lelies zonder stuifmeel, hangende lelies en mini-lelies.

Kippen in kas
Kippen in kas

Keurmerken

Bij de zoektocht naar een zo duurzaam mogelijke productiewijze ontdekte Ravensbergen dat keurmerken voor hem niet het enige antwoord waren: “Keurmerken zijn niet gericht op innovatie maar op controle. Dat leidt helaas vaak tot symtoombestrijding terwijl eventuele problemen en dus ook de oplossingen in de kern vaak veel simpeler zijn.”

Personeel van Lilies of Life
Personeel van Lilies of Life

Boerenverstand

Hoe dan wel? Volgens Ravensbergen een kwestie van boerenverstand: “Met gewoon gezond boerenverstand kom je verder. Dat geeft ook meer echte transparantie dan het verschuilen achter een keurmerk. Bij ons is iedereen altijd welkom om te zien hoe wij o.a. met een biologisch evenwicht in de grond en een aantal simpele klimaatregelingen geen problemen hebben met schimmels, bacteriën of andere plagen en deze dus ook niet chemisch hoeven te bestrijden. Onze filosofie en werkwijze gaan dus veel verder dan wetten en regeltjes. Wij lopen graag voorop in duurzaamheid en doen dat dus ook gewoon!”

Geen gif maar ‘schoffelmachines’

Ravensbergen ontsmet de kasgrond niet met stoom, waardoor niet alleen de lelies maar ook onkruid kans krijgt om te groeien. Bestrijden met gif was geen optie, maar met de hand wieden was ook niet ideaal. Via een collega-kweker kwam hij op het idee van kippen. “De kippen woelen de grond om op zoek naar beestjes, zaadjes etc. Na een kleine proef bleek dit zo goed te werken dat deze dames inmiddels de hele kas bijhouden!”, aldus de blije kweker.

Lelies in de groei
Lelies in de groei

Driedubbele winst

“De kippen adopteren we van stichting ‘Red een legkip’ en zo snijdt ‘de schoffel’ aan drie kanten: de dames een goed pensioen, wij een onkruidvrije kas en onze medewerkers elke dag een eitje!” Driedubbele winst dus!
bron en beeld: hetkanwel.nl, Lilies-of-life.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen