1. Home
  2. Tuin
  3. Kerstboom eruit? Ficus erin!

Kerstboom eruit? Ficus erin!

Kerstboom eruit? Ficus erin!
0

Heeft de kerstboom een gapende leegte achtergelaten in je woonkamer? Zet er dan een woonplant voor in de plaats. De Ficus benjamina bijvoorbeeld, een mooie plant die het al eeuwenlang uitstekend kan vinden met mensen en een trouwe huisvriend kan zijn die jaren met je mee zal groeien. 

Kleuren en vormen

Rijk aan bladeren, verkrijgbaar van ministruik tot binnenboom en ook nog eens makkelijk in de omgang. Het is geen wonder dat Ficus benjamina een van de populairste woonplanten is. Afhankelijk van de soort zijn de glanzende ovalen bladeren effen groen, of getekend met bordeaux rood, crèmegeel, zilverwit, groen, geel of roze patronen. De plant is verkrijgbaar als natuurlijk ogende struik, maar wordt ook gekweekt op stammen die recht, gevlochten of gedraaid kunnen zijn. In de meeste gevallen hangen de takken iets af, wat het een elegante groene verschijning maakt.

Herkomst

Ficus benjamina groeit in een brede lijn van Portugal tot en met Afghanistan en in Zuidwest-Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Australië. In de natuur kan de plant wel 30 meter hoog worden, de grootste staat in India met een kroondiameter van 131 meter en meer dan 1775 luchtwortels. Zo bont maakt hij het als kamerplant niet, maar het moet gezegd worden: het kan in huis een hele persoonlijkheid worden. De plant behoort tot de Moerbeifamilie en groeit al heel lang op aarde, er zijn fossiele resten gevonden van 30 miljoen jaar oud.

Ficus benjamina
© wikimedia

Symboliek

Ficus benjamina wordt ook wel waringin of treurvijg genoemd. Door de vijgen die er in het wild aan groeien, wordt ficus in het Midden-Oosten gezien als de boom van vrede en overvloed. De zaadjes in de vruchten staan voor eenheid en universeel begrip en kennis. In het oosten van Azië zijn grote, wilde ficussen heilig: Boeddha ontwikkelde zijn leer onder zo’n boom. En in Indonesië wordt treurvijg of waringin gezien als verbinding tussen de mensen- en geestenwereld.

Verzorgingstips

  • Ficus benjamina staat graag licht. Hoe bonter het blad, hoe meer licht te plant graag wil hebben, al staat hij liever niet in de volle zon.
  • De potkluit mag altijd licht vochtig zijn. Op een lichte plek drinkt ficus meer dan op een schaduwrijke, dan mag je hem dus wat vaker water geven.
  • Elke maand wat plantenvoeding houdt hem groen en mooi.
  • Ficus benjamina is gevoelig voor kou. Koop je hem in de winter, pak hem dan lekker warm in voor de reis naar huis.
  • In de zomer mag ficus naar buiten: lekker douchen in de regen.
  • Ficus is erg honkvast en houdt niet van tocht of vaak verplaatst worden.

 

Woonplant van de maand

Ficus is Woonplant van januari 2017. De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

bron: Bloemenbureau Holland

Bol AlgemeenBol Algemeen