1. Home
  2. Nieuws
  3. Adembenemend mooi: de grootste historische kas ter wereld is weer open!

Adembenemend mooi: de grootste historische kas ter wereld is weer open!

Adembenemend mooi: de grootste historische kas ter wereld is weer open!
0

De ‘Temperate House’ in Kew Gardens is de afgelopen jaren opgeknapt. Niet alleen kregen de sponningen een nieuw likje verf en werd het glas gerepareerd, ook de planten en bomen zijn bemest, verpot en verplaatst. Zo kan deze grootste historische kas ter wereld er weer 155 jaar tegenaan!

Kas uit 1863

In 1863 werd het ‘Temperate House’ van de Royal Botanical Gardens in Kew (30 min. rijden van Londen) geopend voor het publiek. Het was de tijd van Queen Victoria en Groot-Brittannië was destijds een gigantisch wereldrijk. Uit alle hoeken van het koninkrijk werden bloemen, bomen en planten verzameld en geplant in de kas zodat iedereen in het thuisland de meest exotische wonderen van het plantenrijk met eigen ogen kon aanschouwen. Generaties botanisten, toeristen en natuurliefhebbers hebben gewandeld tussen de palmen en varens en zich vergaapt aan de combinatie van die twee planten, de zeer zeldzame Palmvaren (Encephalartos woodii).

 

Op instorten

Maar 155 jaar is een lange tijd en het Temperament House piepte en kraakte. In 2011 bleek na grondig onderzoek dat het glaspaleis snel aangepakt moest worden om niet volledig in te storten. En zo begon in 2013 een grootschalig restauratie- en schoonmaakproject. Over het kassencomplex werd een tent gebouwd die groot genoeg was om maar liefst drie Boeing 747’s te huisvesten.


 

Stralend wit

Nadat de planten waren verwijderd, waarbij niet alles kon worden bewaard, en alles grondig was schoongemaakt ving het eigenlijke restaureren aan.  Oude verflagen werden verwijderd, glas werd vervangen en alles werd in stralend wit geschilderd. Van de te grote planten werden stekken genomen die terug werden geplant. Nu is het Victoriaanse glaspaleis weer open voor het publiek. Mocht je een bezoekje willen brengen, kijk dan op op www.kew.org voor openingstijden en prijzen. Vergeet ook niet je foto’s te delen in de 247Green community!

Bol AlgemeenBol Algemeen