1. Home
  2. Promotie
  3. Het belang van verduurzaming van je woning

Het belang van verduurzaming van je woning

Het belang van verduurzaming van je woning
0

Er wordt veel geschreven over klimaatverandering en de effecten die dat heeft op onze leefomgeving. De problemen lijken zo groot, dat je er soms moedeloos van kunt worden. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, of weg te vluchten in online afleiding, kun je ook een steentje bijdragen. Nee, niet door op snelwegen te demonstrerern of door kostbare kunst te vernielen, want dat is destructief en zorgt alleen maar voor onbegrip. Een veel simpelere manier om wat te doen is om je woning te verduurzamen. Door energiezuinige maatregelen te nemen, zoals het isoleren van je woning, kun je je besparen op energiekosten en daarmee tegelijk je ‘footprint’ verkleinen. In deze blog gaan we in op het belang van het verduurzamen van je woning en de voordelen die dit met zich meebrengt.

Besparen op energiekosten

Een van de belangrijkste voordelen van het verduurzamen van je woning is het besparen op energiekosten. Door je woning goed te isoleren, voorkom je warmteverlies en hoeft de verwarming minder hard te werken om de ruimte op temperatuur te houden. Dit zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt en dus ook minder hoeft te betalen aan energiekosten. Een van de meest effectieve vormen van isolatie is spouwmuurisolatie toe te voegen aan je woning. Hiervoor hoef je niet echt te renoveren, maar wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal, waardoor warmte beter wordt vastgehouden en kou buiten wordt gehouden.

Verhoogde waarde van je woning

Naast het besparen op energiekosten, kan het verduurzamen van je woning ook de waarde ervan verhogen. Een energiezuinige woning is aantrekkelijker voor potentiële kopers en kan daardoor een hogere verkoopprijs opleveren. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die bewust kiezen voor een duurzame woning, wat de vraag naar dit soort huizen doet toenemen. Niet alleen draag je bij aan een beter milieu door je woning te verduurzamen, ook verlaag je de kosten van je woning, hierdoor zijn duurzame woningen steeds meer in trek.  Door te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of dubbel glas, maak je je woning aantrekkelijker voor de markt en vergroot je de kans op een snelle verkoop.

Milieu- en dierbewustheid

Naast de financiële voordelen van het verduurzamen van je woning, is er natuurlijk ook het milieubewuste aspect. Door minder energie te verbruiken, verminder je de uitstoot van CO2 en lever je een bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering. Het is belangrijk om ons bewust te zijn van onze impact op het milieu en actief stappen te ondernemen om deze impact te verkleinen. Door te kiezen voor duurzame oplossingen in onze woningen, dragen we bij aan een schonere en groenere toekomst voor onszelf en komende generaties. Wel is het belangrijk om na te gaan of er geen vleermuizen of andere (beschermde) dieren in de spouwruimte wonen. Er is wetgeving in de maak die gemeenten verplicht om ecologisch onderzoek te doen naar vleermuizen.

Subsidies en fiscale voordelen

Om het verduurzamen van woningen te stimuleren, zijn er verschillende subsidies en fiscale voordelen beschikbaar voor huiseigenaren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor het laten uitvoeren van isolatiemaatregelen, zoals spouwmuurisolatie, deze subsidie is bedoeld voor VVE’s, misschien maak je hier dus aanspraak op.

Daarnaast zijn er fiscale regelingen, zoals de Energiebespaarlening en de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), die het financieel aantrekkelijker maken om te investeren in duurzame oplossingen voor je woning. Het loont dus zeker de moeite om de mogelijkheden voor subsidies en fiscale voordelen te onderzoeken wanneer je overweegt om je woning te verduurzamen.

Tot slot: Vergeet bij het verduurzamen van je woning ook je tuin niet!

Bol AlgemeenBol Algemeen