1. Home
  2. Groene Handen
  3. Hoe leg je de perfecte balkontuin aan?

Hoe leg je de perfecte balkontuin aan?

Hoe leg je de perfecte balkontuin aan?
0

Een balkontuin kan zo ingewikkeld of eenvoudig zijn als je zelf wil. Je kan een vermogen uitgeven, maar ook met een heel klein budget is het mogelijk een prachtige tuin op je balkon aan te leggen. Wat je kan bereiken is afhankelijk van je ruimte, de hoeveelheid tijd en energie die je er in wil stoppen en tenslotte je ambitieniveau. In aflevering 5 van Groene Handen legt Lodewijk een balkontuin aan. Wij diepen het onderwerp verder voor je uit.

Balkonnetjes hebben meestal hun eigen microklimaat dat heel anders is dan het klimaat op grondniveau. Zelfs binnen een balkon kunnen grote klimaatverschillen optreden: het ene gedeelte ligt bijvoorbeeld altijd in de schaduw terwijl het andere stuk vol in de zon en de wind ligt. Je kan veilig stellen dat een balkon meestal een extreem klimaat heeft. Het goede nieuws is dat er prachtige planten te vinden zijn voor elk mogelijk klimaat. De truc is dus om uit te vogelen hoe jouw balkonklimaat is voordat je een balkontuin aanlegt. Als je hier goed de tijd voor neemt zal je kans op een succesvolle tuin enorm toenemen. Wij stelden een vragenlijst op waarmee je succesvol kan gaan balkontuinieren!

balkon met planten milaan
Groene droombalkonnetjes in Milaan!

Hoeveel ruimte heb je?

Zelfs in een raamkozijn kan je succesvol tuinieren, dus weinig ruimte is nauwelijks een obstakel. Plan waar je plantenbakken kan zetten of hangen en vergeet ook vooral niet drie-dimensionaal te denken: door verticaal te tuinieren vergroot je je tuinoppervlak aanzienlijk!

Hoe veel zon valt er op je balkon?

Breng goed in kaart hoeveel zon je balkon écht krijgt. Dit is belangrijk want met het aantal zonuren heb je gelijk een short-list van planten die op je balkon kunnen groeien. Hou het dus een paar dagen bij.

Is het winderig?

Zeker op iets grotere hoogte kan het binnen bebouwing behoorlijk winderig zijn. Sommige planten malen niet om een beetje wind terwijl anderen er een hekel aan hebben. Je kan rekening houden met wind door windgevoelige planten bijvoorbeeld lager neer te zetten. Wind zorgt er ook voor dat je potten sneller uitdrogen, zeker in combinatie met zon en warmte. Als je én veel wind én veel zon hebt moet je er rekening mee houden dat je vaak water moet geven. Een (automatisch) watergeefsysteem met druppelaars kan dan een hele goede investering zijn. Wind is dus een belangrijke factor waar je misschien iets tegen kan doen door met schermen of klimplanten te werken!

Hoe warm en hoe koud wordt het?

Balkonnetjes en dakterassen kunnen bloedheet worden. Slaplantjes vinden dit helemaal niets, terwijl vetplanten het juist heerlijk vinden. Of je planten kan overwinteren hangt af van de kou die je balkon vangt. Door je planten in de winter toe te dekken kan je veel schade voorkomen, maar de juiste planten uitzoeken is zeker net zo belangrijk. Temperatuur is dus een belangrijke factor.

Hoeveel tijd wil en kan je in je tuintje stoppen?

Onderhoudsvrije planten bestaan niet. Echt niet. Je zal een zekere hoeveelheid tijd moeten besteden aan je tuintje: de minimum eisen zijn water en af en toe voeding geven. Hoeveel je daarna wil en kan doen is helemaal aan jou. Als je veel van huis bent kan een investering in een automatisch watergeefsysteem de oplossing zijn, maar denk ook na over je potten: er zijn ook potten met een waterreservoir in de handel. Gebruik top kwaliteit potgrond en overweeg het gebruik van hydrokorrels zoals Lodewijk laat zien in Groene Handen.

Natuurlijk zijn ook hier de planten die je kiest doorslaggevend. Zo blijft een Fuchsia heel lang bloeien als je de dode bloemen er elke dag maar uit haalt…

Hoe makkelijk kom je bij water?

Dat is een eenvoudige maar wel belangrijke vraag omdat je vaak, soms zelfs meerdere keren per dag water moet geven, zéker midden in de zomer op een winderig balkon op het zuiden. Als je het klimaat van je balkon goed in kaart hebt kan je dus een goede strategie qua hoeveelheid en soort planten bepalen.

Wat is je budget?

Het is heel makkelijk om een fortuin uit te geven aan een perfecte balkontuin. Daar staat tegenover dat je belangrijkste investering die in hele goede potgrond moet zijn. Bespaar hier absoluut niet op want goede potgrond houdt beter vocht vast en zorgt er voor dat je betere en sterkere planten krijgt die tegen een stootje kunnen. De rest is bijzaak: potten kan je voor weinig in tweedehands winkels vinden, veel planten kan je zaaien of zelf stekken en in plaats van een gieter kan je ook de maatbeker uit de keuken gebruiken!

Meer over verticaal tuinieren op 247green.nl:

Tenslotte: wat zijn jouw tips?

We zijn heel benieuwd naar jouw tips en trucs over dit onderwerp. Als je ze met ons wil delen dan help je ook anderen!

Heb je de uitzending van Groene Handen gemist? Geen probleem: hier kun je de hele aflevering terugkijken. Kijk elke zondag om 17:30 uur naar Groene Handen op RTL4!

logo Groene Handen

beeld: groenehanden.tv

[bol_product_links block_id=”bol_59158f3602b91_selected-products” products=”9200000025132266,9200000073523106,9200000055019568,9200000077481034,9200000010829860″ name=”BALKON” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”8CC63E” pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”8CC63E” background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]