1. Home
  2. Groene Handen
  3. Minder stress door kamerplanten

Minder stress door kamerplanten

Minder stress door kamerplanten
0

In de rubriek Van Buiten naar Binnen van het tv-programma Groene Handen geef ik elke week tips en adviezen om meer te doen met groen in huis. In aflevering 4 geef ik een goede tip voor scholieren met examenstress: zet je studeerkamer vol met kamerplanten! 

Kamerplanten: luchtzuiverend en stressverlagend

Sta je voor moeilijke examens, uitdagingen op je werk of andere bronnen van stress? Denk er dan eens aan om je huis-, studeer- en slaapkamer op te vrolijken met kamerplanten. De kleur groen werkt sowieso al rustgevend, maar door de luchtzuiverende werking van planten verbeter je daarmee ook het binnenklimaat. En met schone, zuivere zuurstof kunnen je hersenen beter werken wat weer nodig is om je goed te kunnen concentreren. Daarbij komt dat planten een bewezen positief effect hebben op gevoelens van welbevinden en dat mensen minder stress ervaren in een groene omgeving. Kortom: redenen genoeg om meer planten in huis te halen!

Geen stress door kamerplanten

Deze 4 planten doen het goed in elk interieur

In Groene Handen laat ik vier planten zien die erg mooi staan in je interieur en ook goede luchtzuiverende en stressverlagende eigenschappen bezitten. Deze planten kun je kopen bij de betere tuincentra en zijn met liefde gekweekt door de beste Nederlandse kwekers.

1. Goudpalm (Dypsis lutescens)

De Goudpalm of Areca Palm is één van de meest luchtzuiverende planten die als kamerplant wordt verkocht. Dit komt omdat hij een ster is in het verwijderen van schadelijke stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen en tolueen uit de lucht. Dit soort chemische stoffen zweven in de lucht en worden ‘uitgeademd’ door o.a. vloerbedekking en de lijm die daarin wordt gebruikt. De palm komt oorspronkelijk van het eiland Madagaskar, maar tegenwoordig vind je hem over de hele wereld in veel tropische- en subtropische gebieden. De planten die je in Nederland koopt worden in Zuid-Amerika uit zaad opgekweekt en als jonge plant per zeevracht naar ons land vervoerd.

Goudpalm

2. Krulvaren (Nephrolepis)

Donkere hoeken in je woonkamer hoeven zeker niet plantloos te blijven want de krulvaren gedijt uitstekend in schaduwrijke hoekjes. Deze groene vriend groeit in het wild de tropen en subtropen en is sinds jaren een veelgeliefde kamerplant. De Nephrolepis exaltata wordt geroemd om zijn luchtzuiverende werking.

Krulvaren

3. Klimop (Hedera helix)

Klimop kennen we van buiten, maar doet het binnen ook goed. Het is een groenblijvende, houtige klimplant en behoort tot de kampioenen als het gaat om luchtzuiverende woonplanten. De plant is daarnaast ook nog gemakkelijk te onderhouden. Vind je hem te groot worden, dan kun je hem makkelijk bijsnoeien naar het gewenste model. De Hedera helix is een van de meest bekende soorten, hij heeft een ruitvormig ingesneden blad met 5 punten.

Klimop

4. Lepelplant (Spathiphyllum)

De Lepelplant komt van oorsprong uit de Amazone en is een goede aanwinst voor het binnenklimaat van je huishouden, hij helpt namelijk om de lucht te zuiveren. Hij zet CO2 om in zuurstof, haalt schadelijke stoffen uit de lucht en helpt mee om de luchtvochtigheid te verbeteren. Hij heeft mooi lancetvormig blad en een geurende bloeiwijze die extra opvalt vanwege het witte schutblad. De bloeiwijze lijkt op die van de Aronskelk.

 

Meer weten over groen en gezondheid?

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar groen en gezondheid. Lees bijvoorbeeld dit artikel over het positieve effect van bloemen op mensen, of kijk eens op www.intogreen.nl, waar veel informatie is te vinden over groen en gezondheid.

Heb je de uitzending van Groene Handen gemist? Geen probleem: hier kun je de hele aflevering terugkijken. Kijk elke zondag om 17:30 uur naar Groene Handen op RTL4!

logo Groene Handen

bronnen: groenehanden.tv

Bol AlgemeenBol Algemeen