1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Natuurlijke indigo uit Nederlandse kassen?

Natuurlijke indigo uit Nederlandse kassen?

Natuurlijke indigo uit Nederlandse kassen?
0

Indigo is een van de belangrijkste kleurstoffen: alle blauwe spijkerbroeken worden ermee geverfd. Het project Natuurlijk Gekleurd onderzoekt of het lucratief is om natuurlijke indigo uit planten te halen die in de kas zijn geteeld. Als dit mogelijk is, kan er jaarrond geteeld worden. Veel van de indigo-kleurstoffen zijn nu nog chemisch.

Meer onderzoek nodig

De oorspronkelijke kleur indigo heeft een natuurlijke oorsprong: De indigoplant ofwel Indigofera tinctoria. Er zijn inmiddels indigoplanten van verschillende herkomsten verzameld. Deze worden nu in de kas geteeld met verschillende lichtbehandelingen om erachter te komen hoeveel kilogram gewas er per behandeling geteeld wordt en hoeveel kleurstof er in de planten zit. Andere vragen zijn: hoe kun je beste indigo uit de planten halen? En zit het alleen in blad of ook in stengels en/of bloemen?

Indigofera tinctoria

Waarom zijn spijkerbroeken blauw?

Het gebruik van indigo gaat terug tot 4000 voor onze jaartelling; een oude traditie dus. Indigo werd écht populair toen Levi Strauss zijn beroemde spijkerbroeken er mee begon te kleuren. Deze broeken werden in eerste instantie in twee kleuren aangeboden: bruin en blauw. Een bijzondere eigenschap van indigo zorgde er echter voor dat Levi Strauss al heel snel besloot alleen nog maar blauwe broeken te maken: in tegenstelling tot andere kleurstoffen ligt indigo op de stof en niet er in. Bij elke wasbeurt wordt zo een klein beetje indigo weggewassen samen met kleine stofdeeltjes. Indigo geverfde broeken worden zachter bij elke wasbeurt!

Meer kleur en smaakstoffen in kassen?

Er is zeker veel meer ruimte voor onderzoek naar de haalbaarheid van het telen van geur- smaak en kleurstoffen in kassen. Ook stoffen met een medicinale  werking kunnen interessant zijn. Een ander mooi voorbeeld wat een succes lijkt te worden is het kweken van vanille in kassen: Klik hier om hier meer over te lezen!

bronnen:
bloemenkrant
wikipedia
slate.com

Bol AlgemeenBol Algemeen