1. Home
  2. Groene Planeet
  3. “Sushi van 1,6 miljard jaar oude algen”

“Sushi van 1,6 miljard jaar oude algen”

“Sushi van 1,6 miljard jaar oude algen”
0

In India zijn onlangs versteende algen gevonden van 1,6 miljard jaar oud. Daarmee zijn ze de oudste tot dusver gevonden overblijfselen van plantaardig leven op onze planeet!

Twee soorten algen

Het gaat om twee soorten algen: een draadvormige en een bolvormige. Ze leefden in een ondiep zeemilieu naast bacteriënkolonies. Vergelijkbare vondsten in het Canadese poolgebied zijn in het verleden gedateerd op 1,2 miljard jaar.

“Sushi van 1,6 miljard jaar geleden”

Thérèse Sallstedt

De onderzoekers zeggen dat de celstructuur in de fossielen bewaard is gebleven en dat de vorm overeenkomt met bekende roodalgen of roodwieren. Dat zijn primitieve plantensoorten die voorkomen op plaatsen waar ook koraalriffen zich thuis voelen, maar die ook aangetroffen worden in zoet water. Een bekend type is nori, die veel gebruikt wordt in de Japanse keuken en die we kennen als sushibladeren. De ontdekte algen zijn dus een soort “sushi van 1,6 miljard jaar geleden”, grapte de Zweedse geobiologe Thérèse Sallstedt, lid van de onderzoeksgroep.

Eerste plantachtigen

Om de vondst in perspectief te plaatsen: de aarde is ongeveer 4,5 miljard jaar oud en de eerste tekenen van leven (voor zo ver bekend) waren mariene bacteriën die tussen de 3,7 en 4,2 miljard jaar geleden in de oceanen leefden. De ontdekte algensoorten zijn 1,6 miljard oud en daarmee waarschijnlijk de eerste plantachtigen. De eerste dieren verschenen overigens waarschijnlijk ‘pas’ 640 miljoen jaar geleden op aarde, in de vorm van zeesponsen.

Bronnen: De Gelderlander, PLOS Biology, Scientas

Beeld: Stefan Bengtson

Bol AlgemeenBol Algemeen