1. Home
  2. Moestuin
  3. Tuinieren zonder gif met handige app van Velt

Tuinieren zonder gif met handige app van Velt

Tuinieren zonder gif met handige app van Velt
0

Natuurlijk tuinieren zonder gif is sterk in opkomst. Steeds meer mensen nemen het zekere voor het onzekere en verbannen de pesticidebussen naar het klein, chemisch afval. Maar als je niet meer spuit, hoe pak je je oprit, terras, tuintje, gazon en moestuin dan aan?

Geen nood: de Velt-app ‘Tuintalent’ komt je te hulp! Velt is de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, en heeft al bijna 45 jaar ervaring met gifvrij tuinieren. En of je nu enkel een oprit of terras hebt, of een grote tuin, ze weten voor iedereen wel de juiste natuurvriendelijke tip te bedenken.

Die tips zijn nu in een handige app gegoten. Je kiest voor jouw tuintype en krijgt dan uitdagingen voorgeschoteld. Je kunt er telkens voor kiezen om die meteen uit te voeren of even te parkeren tot het juiste moment, seizoen of weer. Zodra je de uitdaging voltooid hebt, sprokkel je punten bij elkaar. En die punten maken je van een groentje tot een plant(t)rekker en ten slotte een eco-expert.

Bert Carremans uit Hasselt (B) ontwierp de app voor Velt. ‘Een paar jaar geleden volgde ik bij Velt een basiscursus moestuinieren en daar zag ik de noodzaak van pesticidevrij tuinieren’, vertelt hij. ‘Ik heb zelf jonge kinderen en ben ervan overtuigd dat we voor hun toekomst nu de omslag moeten maken. En hoe kun je beter jonge mensen bereiken dan via een app?’

Zo ziet de app er uit

Velt trekt de kar van de campagne 2020pesticidevrij, die tegen 2020 alle pesticiden uit de winkelrekken wil. ‘We willen vooral tonen hoe het anders kan’, legt campagnecoördinator Barbara Creemers uit. ‘Over die alternatieven weten we bij Velt alles, want we schreven er al heel wat boeken over. Die informatie in een app verwerken, was een super leuke uitdaging. Want we willen de burgers overtuigen van de échte alternatieven en die komen niet uit een of ander flesje uit een tuincentrum, maar wel uit een andere kijk op onze tuinen, plannen en (on)kruiden.’

Tuintalent is een gratis app van Velt en is beschikbaar voor Android en iOs.

Tuintalent downloaden voor iOS? Klik hier!

Tuintalent downloaden voor Android? Klik hier!

Fotografie: Francois de Heel

Bol AlgemeenBol Algemeen