Wanneer je wil bijdragen aan de biodiversiteit, dan plant je een gevarieerde mix aan inheemse planten in je border. Daarmee bied je voedsel voor insecten en de o zo belangrijke bodemdieren. Maar met een waterpartij in de vorm van een vijver maak je je tuin nog biodiverser, want daarmee biedt je ook waterdieren een veilig plekje in je tuin. De aanleg van een vijver kan wat tijd in beslag nemen, maar als je het goed doet heb je er jaren plezier van. Voor de aanleg van een kraakheldere vijver hebben we al eerder een handig een stappenplan gemaakt. In dit artikel gaan we in op alle vijverbenodigdheden die je bij de hand moet hebben voordat je begint. Ben je er klaar voor? We gaan beginnen!
Tips voor het aanleggen van een vijver
Elke (niet natuurlijke) vijver begint met het graven van een kuil. Volgende stap is het waterdichtmaken van de kuil. Je kunt kiezen voor een voorgevormde plastic vijverbakken, maar je kunt ook je eigen vorm maken en deze bekleden met vijverfolie. Idealiter ligt de diepte van een vijver tussen de 80 en 100 centimeter. Wanneer je planten in de vijver wilt aanleggen, moet je de vijver niet dieper dan 100 centimeter graven, omdat de planten anders niet genoeg licht en warmte krijgen om te groeien. Door een beschermdoek in de kuil te plaatsen, wordt de levensduur van de vijverfolie verlengd.
Hoe onderhoud je een vijver?
Er zijn verschillende soorten vijvers, zoals plantenvijvers of visvijvers. Maar waar je ook voor kiest, het begint met de aanschaf van de juiste vijverbenodigdheden. Voor het in gebruik nemen en onderhouden van je vijver kun je het best een vast stappenplan volgen. Na het vullen van je vijver met schoon water voeg je substraat toe om het water van de vijver helder te houden. De volgende stap is het toevoegen van vloeibare bacteriën, waarmee planten goed kunnen groeien en vissen gezond blijven. De derde stap is het controleren van de kwaliteit van het water met behulp van aqua teststrips.
Wil je meer weten over aanleg en onderhoud van een vijver? Lees dan ook dit artikel.