1. Home
  2. Groene Planeet
  3. Nieuwe bossen vanwege het klimaat

Nieuwe bossen vanwege het klimaat

Nieuwe bossen vanwege het klimaat
0

Bossen zijn de luchtfilters van de aarde: ze nemen CO2 op en ademen schone zuurstof uit. Daarom zijn ze belangrijk bij het terugdringen van schadelijke broeikasgassen in de atmosfeer. Met deze gedachte hebben Staatsbosbeheer en de hout- en bossector een plan gemaakt om 100.000 hectare nieuw bos in Nederland aan te planten. Zo willen ze een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van ons land, waarmee de opwarming van de aarde binnen de perken moet blijven.

100.000 hectare nieuw bos

Staatsbosbeheer wil 100.000 hectare nieuw bos aanplanten. Specifieke locaties voor de nieuwe bossen zijn nog niet vastgelegd, men denkt aan het Groene Hart in de Randstad, het Gelderse Rivierengebied en de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe. Maar ook in de buurt van de grote steden wil men nieuw bos aanplanten.

Meer vraag naar hout

Het is niet uitsluitend de bedoeling dat de bossen de lucht zuiveren of mooie nieuwe recreatiemogelijkheden bieden, ook moet het hout in de toekomst gebruikt gaan worden voor de bouw. Uit studies is gebleken dat de wereldwijde vraag naar hout enorm zal toenemen, waardoor de prijzen ook zullen stijgen. Op dit moment wordt vrijwel al het hout uit het buitenland gehaald, maar door het plan van Staatsbosbeheer zou Nederland ook een deel zelf kunnen produceren. En met de verkoop van dat hout zouden weer de kosten van de aanplant kunnen worden terugverdiend.

Beluister hier een radio-interview met Henk Wanningen van Staatsbosbeheer

Meer in Dagblad Trouw 

beeld: Pixabay

Bol AlgemeenBol Algemeen