1. Home
  2. Tuin
  3. 4x wat je kunt doen met wintergroen

4x wat je kunt doen met wintergroen

4x wat je kunt doen met wintergroen
0

Heb je wintergroen of bladhoudende planten in je tuin, dan heb je vier seizoenen lang kleur. Je kunt kiezen voor hier en daar wat wintergroen, maar ook werken met bladhoudende hagen en bomen. Een mooie basis voor je tuinontwerp. 

Groen in het ontwerp

Planten, heesters en bomen die ook in de winter hun blad behouden zijn wintergroene planten. Vooral in de wintermaanden zijn deze planten een must. Maar ook in de zomer zijn hagen, een rijtje bomen of snoeivormen van bladhoudende heesters zoals Buxus en Liguster beeldbepalend. Let ook op de zichtlijnen en hoogteverschillen van de groenblijvers en leg zo letterlijk de basisstructuur van je tuin aan.

Combineren met andere planten

Wil je het hele jaar kleur in je tuin? Zorg dan naast bladhoudende planten voor winterbloeiende heesters en planten. Maar let ook op de verschillende kleuren groen. Taxus is bijvoorbeeld heel donkergroen en daarom prima geschikt als achtergrond of omlijsting van je tuin. De andere kleuren groen zullen hier sterker bij afsteken, ook in de zomer. En combineer op bladvorm; klimop (Hedera) en glansmispel (Photinia) hebben relatief groot blad dat goed combineert met het fijne blad van coniferen of Buxus.

Waarom wintergroen

In de meeste tuinen is er wel een plek voor bladhoudende planten. Ben je nog niet overtuigd, dan hier op een rijtje wat zo leuk is aan wintergroen!

  1. Altijd zicht op groen
  2. Spelen met verschillende tinten groen
  3. Combineren op bladgrootte
  4. Een basisstructuur aanleggen

Verzorging van wintergroen

Wintergroene planten behouden ook tijdens hun rustperiode (oktober tot maart) hun blad. Dat betekent dat ze vocht via het blad verdampen. Als het vriest kan dit een probleem worden doordat ze geen water meer uit de grond kunnen opnemen. Het resultaat is geel blad in de lente. Als het mogelijk is, zet ze dan beschut neer of zorg voor een laagje mulch van blad of stro bij de wortels om ze te beschermen.

Wintergroene planten

Een paar bladhoudende planten zijn al genoemd zoals klimop, Buxus, Taxus, Photinia, coniferen, Liguster. Je kunt ook denken aan heideplanten, Rhododendron, Camellia, Helleborus, bamboe, skimmia, Pieris, laurierkers, broodboom… Het is verleidelijk om nog meer wintergroene planten te noemen, maar wij hebben een prachtige lijst gevonden! Namelijk die van de Modeltuinen Zwanenburg. Deze lijst is zeer uitgebreid en voorzien van veel foto’s.

Bol AlgemeenBol Algemeen