1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Zonnig weer maakt vlinders actief

Zonnig weer maakt vlinders actief

Zonnig weer maakt vlinders actief
0

De zon schijnt volop en de temperatuur komt ruim boven de 10 graden. Dat betekent dat de eerste vlinders wakker worden uit hun winterslaap! Met een beetje geluk kan je nu de eerste vlinders zien vliegen. Kars Veling van de Vlinderstichting licht toe.

De meeste vlinders zijn in de winter eitje, rups of pop. Sommige vlinders houden een winterslaap. Zij kunnen goed tegen vorst, dankzij een soort ‘antivries’ in hun lijf. Doodstil hangen ze, totdat het voorjaar zich weer aandient. Met het lekkere weer van de afgelopen dagen worden ze wakker en kan je ze rond zien vliegen.

De vlinders hebben een lange winterslaap achter de rug en zijn hongerig! Daarom gaan ze op zoek naar nectar, die ze vinden in bloeiende bloemen. Veel bloeit er nu nog niet, maar hier en daar is al wel iets te vinden.

Het lijkt nu al echt voorjaar, maar wat als het toch weer gaat vriezen? Gelukkig is dat voor deze vlinders geen probleem. Ze kunnen weer terug in winterrust als de temperatuur weer daalt. Dan wachten ze weer rustig af tot de vorst voorbij is.

Vlinderstruiken en andere bloemen en planten bloeien nog lang niet, maar vlinders die wakker worden hebben nu al voedsel nodig! Zorg daarom voor een paar planten in je tuin die vroeg bloeien. Zo help je de eerste vlinders na een lange winter.

Bekijk de top 5 voorjaarsbloeiers van De Vlinderstichting

Tekst en foto’s: Ineke Radstaat en Kars Veling, De Vlinderstichting

bron: Nature Today

Bol AlgemeenBol Algemeen